A megtérés öt lépése

Kategória: Eheti
Megjelent: 2023. március 27. hétfő

Talán mindannyiunk életében vannak olyan pillanatok, történések, amelyeket sorfordítónak érzünk. Az én életemben bizonyosan ilyen volt édesanyánk korai halála, a középiskolai kollégiumi évek (amíg ki nem rúgtak onnan), az első szerelmek, vagy épp a hazásságom és az, hogy apává lettem - de a legdöntőbb fordulat mindenképp a megtérésem volt 1990-ben. Isten nélkül rég katasztrófába torkollott volna az életem, az Ő szeretete mentett meg és segített, hogy értelmes és szép életet élhessek. A megtérésről egy kis füzetet is közzé tettem, most ebből idézem a megtérés öt lépését:

Újraolvasva: háború Magyarországon

Kategória: Eheti
Megjelent: 2023. március 20. hétfő

Az alábbi részlet a 2015-ben kiadott „21 század – Isten évszázada – Magyarország átvilágítása" című könyvből való. A helyzet azóta sem javult, de én nem adtam fel a bizakodást, sőt azt remélem, hogy Ferenc pápa látogatása is a jó irányba mozdít minket. De addig is nézzük a szöveget: „A háborúk nem akkor kezdődnek, amikor kirobbannak. Nem is a fegyverkezéssel. A háborúk a meg nem értéssel, a gyűlölet felszításával, a kirekesztéssel és uszítással kezdődnek.

Három dolog, amit megtanulhatnánk Ferenc pápától

Kategória: Eheti
Megjelent: 2023. március 13. hétfő

Aki olvassa Ferenc pápa beszédeit, írásait, az világosan láthatja, mennyire ragaszkodik Jézus Krisztushoz és az evangéliumi tanításhoz. Még néhány hét, és újra hazánkba érkezik, mi pedig azt reméljük, hogy látogatása pozitív hatással lehet nemzetünkre. Néhány dolgot bizonyosan tanulhatunk tőle, ebből most hármat emelek ki:

Mit várunk Ferenc pápa látogatásától?

Kategória: Eheti
Megjelent: 2023. március 06. hétfő

Van, aki jót, van, aki rosszat, van, aki semmit. (Az idő rövid: míg az Eucharisztikus Kongresszus megszervezésére 3-1 év állt rendelkezésre, addig most nincs két hónap se.) A bejelentés másnapján már kaptam emailt, amelyik arról írt, hogy jön az antikrisztusi álpápa Magyarországra, másvalaki viszont azt a reményét fejezte ki, hogy a pápa „megpróbálja Viktort a jó irányba terelni. Anno Fidel Castro is lágyított a rendszerén a pápalátogatás után”. Rémületek és reménységek – mit várjunk és reméljünk?

Harcolunk, de győztesek még nem vagyunk

Kategória: Eheti
Megjelent: 2023. február 27. hétfő

Peti fiammal kapcsolatos élmény során villant belém ez az igazság. Harcolunk, harcosok vagyunk, időnként győzünk is, de győztesek még nem vagyunk, pedig tudjuk, hogy Jézus győzött a gonoszság minden ereje felett, és ez a győzelem a miénk. Miért nem tudjuk ezt realizálni az életünkben? Miért bukunk el a bűneinkkel szembeni harcban, miért nem tudjuk, akarjuk olykor a jót megcselekedni?

Az örömhír kezdete

Kategória: Eheti
Megjelent: 2023. február 20. hétfő

A legrövidebb evangélium egyik legrövidebb mondata a legelső - Márk 1, 1) - "Jézus Krisztus, Isten Fia evangéliumának kezdete." Könnyedén kimondjuk, észre sem véve, hogy máris többszörösen félreértettük a szerzőt.

Szerep és valóság

Kategória: Eheti
Megjelent: 2023. február 13. hétfő

A múlt héten farsang volt az iskolánkban. A gyerekek már hét elején arról titkolóztak és sugdolóztak, hogy milyen jelmezben lesznek. Tőlem is kérdezték: Gyula bácsi, te mi leszel? Én Gyula bácsi leszek – feleltem -, ez az én jelmezem és szerepem… Megmagyarázom, kezdjük a Pókemberrel:

Miért jelenik meg még mindig a Szűzanya Medjugorjéban?

Kategória: Eheti
Megjelent: 2023. február 06. hétfő

1981-ben megjelent a Szűzanya Medjugorjéban, egy kis bosznia-hercegovinai faluban, és imát kért az emberektől a békéért. Felhívására sokan válaszoltak, így bár a délszláv háború a Szovjetunió összeomlása után kirobbant, de nem szélesedett európai háborúvá, ahogy azt a gonosz lélek tervezte. Azt mondhatnánk, Mária, elérte célját, a jelenések befejeződhettek volna. Ennek azonban az ellenkezője történt, a jelenések folytatódnak, mi pedig belealudtunk ebbe…

Néhány bölcs mondat szentektől, magyarázattal

Kategória: Eheti
Megjelent: 2023. január 23. hétfő

Árpád-házi Szent Margit, Szent II. János Pál, Edith Stein, Szent Ágoston egy-egy gondolata, és még néhány mondat a nagymamámtól, némi magyarázattal…

Boldogok a békességszerzők…

Kategória: Eheti
Megjelent: 2023. január 30. hétfő

Jézus szerint „boldogok, akik békét teremtenek, mert őket Isten fiainak fogják hívni”. De akkor hogyan fogják hívni azokat, akik viszályt szítanak, gyűlölködnek és háborúskodnak? Bizony, nem csodálkozhatunk azon, ha a világ fiai már csak a hegyi beszédben mondott tanításáért is keresztre feszítették Isten Fiát.

Meddig keresztény a keresztény?

Kategória: Eheti
Megjelent: 2023. január 16. hétfő

Képzeljük el, ahogy Jézusnak dicsekednek a Nagy Heródes által épített templommal. Micsoda szép épület, szent hely, a világ csodái közül való, áldott az is – Nagy Heródes -, aki építette. Csakhogy Heródes király a saját két fiát is megölette hatalomféltésből, sőt szándéka szerint istengyilkossá lett, amikor a megszülető Messiás hírét hallva megöletett minden kisdedet Betlehem környékén. Jézus sírt Jeruzsálem felett, és tudta azt is, hogy a templomból kő kövön nem marad…