Az emberi arc változása az elmúlt évszázadokban

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2024. június 09. vasárnap

Vannak kutatók, akik állítják, hogy  az elmúlt 600 év alatt is változott az arcberendezésünk. Harminc, 1348 és 1349 között (az Európa lakosságának több mint felét megölő) pestisben meghalt áldozat koponyáját és az 1545-ben elsüllyedt Mary Rose roncsából előkerült 54 koponyát vizsgáltak meg a Birminghami Egyetemen, és meglepve látták a kutatók, hogy pár száz év alatt nemcsak hogy valamivel nagyobb lett, hanem tovább is finomodott a koponyánk.

Hogyan torzítják a méreteket a világtérképek

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2024. március 21. csütörtök

A világtérképeken legtöbbször a Mercator-vetületet alkalmazzák, ami nagyarányú méret- és alaktorzítással jár. Itt olyan érdekességeket gyűjtöttünk össze, amiket a térképen megpillantva, el se hinnénk elsőre:

A leggyakoribb családnevek hazánkban

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2024. március 06. szerda

Az utónevekhez hasonlóan a Belügyminisztérium minden évben készít egy statisztikát arról is, hogy melyek a leggyakoribb magyar vezetéknevek. A legfrissebb adatok alapján évek óta egyetlen családnév vezeti toronymagasan a toplistát.

Milyen íze volt az ókori bornak?

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2024. február 15. csütörtök

A bor a római kultúra szerves része volt, az orvoslástól a hétköznapi fogyasztásig számos területen fontos szerepet töltött be. De milyen is volt az ital íze, illata és külleme? Egy új tanulmány erre adhat választ – írja az IFLScience.

Miért csóválják a kutyák a farkukat?

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2024. január 28. vasárnap

Sok ezer éves együttélés ellenére sem tudjuk, hogy miért csóválják farkukat a kutyák. A Torinói Egyetem és a Bécsi Állatorvosi Egyetem munkatársainak új magyarázata szerint a viselkedésnek köze lehet a háziasításhoz és az emberi ritmusérzékhez.

Érdekességek a Gyűrűk Ura írójáról

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2024. január 06. szombat

J. R. R. Tolkien a világ egyik legsikeresebb írója, aki megírta a modern fantasy alapjait. A Gyűrűk Ura könyvekből és a Hobbitból is több mint 100 millió példány fogyott. A Gyűrűk Ura trilógia filmes változatai pedig összesen 17 Oscar-díjat zsebelt be. Az elképesztő sikerek ellenére kevesen ismerik a buzgó keresztény író és nyelvész életét.

Ez aranyos: az amerikai légierő figyeli a Mikulás útját

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. december 23. szombat

Az amerikai néphit szerint karácsonykor a Mikulás viszi a fa alá az ajándékokat. Az amerikai légierő harci gépekkel, radarokkal fogja követni az útját – egészen onnantól, hogy elindul az Északi-sarkról, közzé is teszik, hogy épp merre jár. A Mikulás nyomon követésének hagyománya 1955-ben kezdődött, amikor a légierő ezredesét, Harry Shoupot a Kontinentális Légvédelmi Parancsnokságon egy gyerek tévesen hívott fel azzal, hogy a Mikulással beszélne. Ezzel elkezdődött a hagyomány.

A legnagyobb rovar volt a világon

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. november 01. szerda

Jóval a madarak kora előtt hatalmas, szitakötőszerű állatok repkedtek a levegőben. A Meganeuropsis permiana a valaha élt legnagyobb ismert rovar volt – írja az IFLScience. A faj szárnyfesztávolsága a 71 centimétert is elérte, nagyjából akkora lehetett, mint egy házi galamb.

Tíz ókori rejtély

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. október 21. szombat

...melyet máig sem sikerült teljes egészében kibogozni:

Mit örököltünk a neandervölgyiektől?

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. október 26. csütörtök

Annak idején a modern emberek, azaz a Homo sapiens sapiens tagjai maradtak fenn, belőlük lettünk mi mind. Csakhogy a velük egy időben élő Neander-völgyiek (Homo sapiens neanderthaliensis) sem múltak el nyomtalanul: a két alfaj bizony érintkezett egymással.

Új sebességrekord

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. október 16. hétfő

A NASA 2018-ban felbocsátott napszondája, a Parker új sebességrekordot állított fel: a Nap körül egyre gyorsuló tempóban keringő szonda sebessége jelenleg óránként 635 266 kilométer. Ezzel a tempóval a London és New York közötti, nagyjából 8 órás repülőút pontosan 31 másodperc alatt lenne teljesíthető.