A cigány kisebbség és a többségi lakosság

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2021. május 06. csütörtök

Az elmúlt  harminc  évben a cigány népesség 400 ezerről 876 ezer főre nőtt. Egy  2010 és 2013 között lezajlott adatgyűjtés  szerint a teljes népességen belül 3,7 százalékról 8,8 százalékra nőtt a cigány  népesség aránya, a falvakban 11, 5 százalék.  Megfigyelhető a cigányság növekvő urbanizáltsága, egyre nagyobb részük  él 50 ezer főt meghaladó városokban ahol számuk abszolút értekben legalább kétszeresére  gyarapodott.

Cigánymisszió - beszámoló a 2020. évi munkánkról

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2021. január 07. csütörtök

Az elmúlt években  különböző módon próbálkoztunk  missziós munkát  végezni az érdi cigányság körében. Kezdetben a családok között  közösségi élet kialakítására törekedtünk, de a népes családok gyerekei felnőttek, gyerekeik lettek és a hely hiánya miatt nem folytatódhatott ebben  a formában.

Érdi cigánymisszió - beszélgetés Tarnóczi Máriával

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2020. december 04. péntek

 Hetente kétszer a parkvárosi közösségi házban ismét iskolapadba ülnek olyan 16 év feletti fiatalok, akik az alatt a 10 év alatt, ami erre adatott, nem végezték el a 8 osztályt. Marika néni szárnyai alatt még egyszer nekiveselkednek, hátha sikerül utolérni a rohanó időt. Tarnóczi Máriával, a Családsegítő Szolgálat egykori vezetőjével volt időnk beszélgetni (Érdi újság), mivel három pártfogoltja ezúttal nem jött el. Úgyhogy körüljárhattuk a kérdést, hogy miért is pottyannak ki az oktatásból a cigány gyerekek.

Egy újabb lépés az érdi cigánymisszióban - tanulóközösség fiatal felnőtteknek

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2020. október 07. szerda

Sokféle módja van annak,hogy  a cigány fiatalok vagy idősebbek megrekedt életekben  adjunk valamilyen segítséget. A leghatékonyabb  amikor közösséget tudunk alkotni velük. Most egy tanuló közösséget alkottunk, aminek az első indítéka az volt, hogy azok a tizenhat évet betöltött fiatalok akiknek nem sikerült  elvégezni a nyolc általános iskolát elvégezhessék.

Jelentés az érdi tanodából

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2020. május 02. szombat

Tarnóczi Marika otthonról, a karanténból szervezi az érdi szegény családok segítését, Nemesné Saci testvérünk pedig továbbra is a Tanodában segít. Most az ő beszámolóját olvashatjátok:

Tarnóczi Mária: A cigányok elindulnak - avagy a szeretet dimenziói

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2020. április 10. péntek

Életünk elmúlt idejére visszagondolva  nem tudtuk  volna elképzelni, hogy egyszer csak minden megáll. Megállunk rohanásainkban, vásárlási lázunkban  és egy új világra ébredünk.

Tarnóczi Marika: A Szeretet földjének része a cigányság

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2020. március 09. hétfő

Gyermekkoromban Ercsiben laktam és jártam iskolába, kb 15-20% cigány osztálytársam volt. Ma is emlékszem néhányuk nevére és arra is, hogy a szünetben együtt játszottunk az udvaron. Emlékeimben nem tudok felidézni veszekedést, konfliktust.

Missziós küldetésünk a cigányság körében

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2019. december 16. hétfő

Amikor cigány misszióról beszélünk meg kell említeni a most elhunyt Reinhard Bonke  (1940-2019) evangelista  misszionáriust, aki 1967 óta Afrikában végzett óriás méretű missziót. A pünkösdi egyházban – ahol lelkész volt apja is -, nem nézték jó szemmel, hogy Afrikába hívja az Úr. Egy visszatérő álmában Isten megszólította és azt mondta „Afrikát meg kell menteni”. Hatalmas megtérések, gyógyulások történtek az evangelizációi során, 50-70 millió ember adta át életét Jézusnak. Ma is a keresztény közösségek erősek és növekednek Afrikában.

Megemlékezés a cigány holokausztról augusztus 2-án, pénteken Érden

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2019. július 26. péntek

Érden. a  Bajcsy -Zs út 162  szám alatti Parkvárosi Közösségi  Házban  megemlékezést tartunk a "cigány holokauszt áldozatainak emléknapján. A program 18 órakor kezdődik. Részletek:

Lakodalomban voltam cigány testvéreimnél - képekkel

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2019. augusztus 18. vasárnap

Az érdi cigányságot már nagyon régóta ismerem, a családok befogadtak, szívesen megyek hozzájuk, hisz midig kedvesen örömmel fogadnak, immár 25-30 éve – kár, hogy nem vagyunk többen akik a velük való kapcsolatot ápolják. Az a család akinél hivatalos voltam a lakodalomba már eddig is gyerekeik felnőtté válását végigkísérhettem.

Hankovszky Béla atya az Érdi Tanoda Otthonról

Kategória: Cigánymisszió
Megjelent: 2019. május 17. péntek

Tisztelt Olvasó!
A jótékonysági koncerthez kapcsolódóan szeretném pár sorban bemutatni az Érdi Tanoda Otthont. A Tanoda Otthont egy magánszemély hozta létre 2017-ben azzal a céllal, hogy halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket és családokat támogasson szociális ügyekben, tanulásban, életvitelben.