A szegénység megsegítése Érden...

Kategória: Cigánymisszió Megjelent: 2023. július 03. hétfő

Az elmúlt évben a covid nagyon megtépázta a családokat. Az infláció okozta magas élelmiszerárak a fenntartási költségek emelkedése miatt lehetetlenné vált az élet különösen azon  családok számára akik előtte is  hátrányokkal küzdöttek. Nem vitás, ebben igen nagy létszámban a cigányság érintett. A kifizethetetlen magas élelmiszerárak az éhezés közelébe juttatták a sokgyermekes családokat. A nem cigány családok is, ahol három vagy négy gyermek van és az anya gyermekgondozáson van - az ő helyzetükbe csak a napi kenyér, tej fogyasztásáig is nehéz eljutni - és belegondolni is nehéz, hogy jutnak hozzá.

Az elmúlt év őszén az érdi felekezetekkel a polgármesteri hivatalban a Baptista Gyülekezet vezetőjének szervezésével megbeszélést tartottunk, ahol az egyházak lehetőségeiről beszélgettünk. Arról, hogy az élelmiszer problémákban tudnának-e segíteni úgy, hogy a várost kerületekre osztanák fel egymás között. Az eredmény az volt, hogy minden felekezet a maga környezetében, a híveik körében nyújt segítséget, ha erre igény van, de az összefogást nem támogatták.
A Baptista Gyülekezet elkezdte maga ennek szervezését, amiben társként az érdi Vöröskereszttel és az érdi Szociális Gondozóval együttműködve a 80 ezres várost felosztották egymás között. A Baptista Gyülekezet felvette a kapcsolatot a nagy áruházakkal Törökbálinton és az Élelmiszerbakkal. Most heti három alkalommal óriási szállítmányokkal megrakottan érkezik és a több mint 10 kg-os csomagokat minden kedden csütörtökön, pénteken osztják széjjel.
A csomagok elkészítésében jönnek reformátusok, katolikusok, civilek általában 5-6 ember akik segítenek a kipakolásban és a zsákok megtöltésében. Mindenki előre jelzi, melyik napon tud jönni, hogy tervezni lehessen a szolgálatot. Az emberek már 12 órakor a gyülekezet bejáratánál állnak sorban. Tudják, hogy 12-16 óráig lehet élelmiszercsomagért jönni. A csomagok tartalma zöldség, hűtőpultból hús, tej, tejtermék, gyümölcs, péksütemény, kenyér, burgonya. Az elmúlt két hónapban 1,5 tonna krumplit lehetett szétosztani. Átlagosan 250 család kap hetente egy alkalommal 10 kg körüli csomagot, aminek az elvitele nem könnyű. Vannak tolókocsisok akik a rokkantkocsit pakolják meg vagy a szomszéd segít elvinni az idős bottal járó embereknek.  Nyilvántartást vezetünk arról, hányan élnek egy családban, hány kiskorú van benne ezeknek sok édességet adunk még külön mert azt is kapunk.
A kapott élelmiszereket a lejárat előtt 3-4 nappal kapjuk meg, hűtőszekrényekkel ellátva a maradékot tárolni tudjuk váratlan helyzetekre. Amit kapunk havonta 30 Millió forint névértékben mérhető. Családonként 120 ezer forint/hó, amit egy család kap. A polgármesteri hivatal biztosít tárolási lehetőséget a benzin költség sajnos még kevesebb mint amennyire szükség lenne, ebben segítségre szorulunk, ha erre van valakinek módja a Szeretet Földjén keresztül lehetséges.
Ennek az összefogásnak részesei a Teréz anya Szeretet Misszionáriusai is, aki küldenek vagy fogadnak embereket akiknek segélyre vagy lelkigondozásra van szükségük, kinek mire. Nagyon örvendetes az a szeretet, ahogy a segítők maguktól jelentkeznek, nem küldi őket a felekezetük. Az Isten szeretete rajtuk keresztül árad, adják az idejüket. erejüket, szívüket. Isten áldja meg őket, hogy miközben a körülöttünk lévő világ  mohón kapzsi és önző, a szeretet akkor is köztünk él.
Tarnóczi Mária

You have no rights to post comments