Reményik Sándor - Üzenet

Kategória: Irodalom
Megjelent: 2024. március 02. szombat

Miért sirattok?
Hisz Isten arca volt,
mely simogatón,
hívón rám hajolt.
És én mentem ...
S most fényözönben élek,
és nem vagyok más,
csupán tisztult lélek.
Sziromhullás volt ...
Árnyékom lehullt ...
A szemetek hát könnybe
miért borult?
Ha emlegettek: köztetek leszek.
Ha imádkoztok: veletek vagyok.
Ha rám gondoltok, mosolyogjatok.
Emlékem így áldás lesz rajtatok.

Sípos (S) Gyula: Bizalmi munka

Kategória: Irodalom
Megjelent: 2024. február 24. szombat

Édes kislányom nagyon figyelj, mert ez a takarítás bizalmi munka! Amit itt látsz, azt nem lehet kifecsegni a barátnőknek meg udvarlóknak! Hogy ezt megmutatom neked azt jelenti, hogy elég nagylánynak tartalak ahhoz, hogy ezt megértsd és betartsd a szabályokat! Ha majd én már nem leszek, akkor majd neked kell átvenni ezt a feladatot! Addig is velem fogsz járni ide, hogy rendesen betanulj.

Sípos (S) Gyula: Rokon értelmű szavak házasságom hetére

Kategória: Irodalom
Megjelent: 2024. február 13. kedd

Rokon értelmű szavak házasságom hetére:

Sípos (S) Gyula: Sakkjáték - Gyalog

Kategória: Irodalom
Megjelent: 2024. január 20. szombat

Vers a képhez a "Bővebben" megnyitása után:

A kakas, a macska és a szamár története

Kategória: Irodalom
Megjelent: 2023. december 24. vasárnap

Sípos (S) Gyula: A kakas, a macska és a szamár története

A faluvégi kis ház a békéjéről és nyugalmáról volt híres. Gazduram szorgalmas ember volt. Korán reggel felkelt, hogy megetesse az állatokat, aztán kiment a földekre dolgozni, s meg nem állt, tett-vett egész estig. A körülötte lévő emberek és állatok pedig segítettek neki, ahogy és ahol tudtak.

Ady Endre: Karácsony

Kategória: Irodalom
Megjelent: 2023. december 24. vasárnap

I.
 
Harang csendül,
Ének zendül,
Messze zsong a hálaének,
Az én kedves kis falumban
Karácsonykor
Magába száll minden lélek.

Pitagorasz Tétel

Kategória: Irodalom
Megjelent: 2023. december 07. csütörtök

Egy kislány kérte, hogy írjak neki egy mesét. Küldött egy levelet is, amiben felsorolt rengeteg szereplőt, akik közül választhatok. Pitagorasz tétel mellett döntöttem, itt a mese:

Sípos (S) Gyula: Pitagorasz Tétel

Az időnként megjelenő hangyákon és berepülő legyeken kívül csak egyetlen állat volt a családban, egy fehér szőrű, piros szemű nyuszi. Kislányuk nagyon szerette, a szobájában tartotta, még a házi feladatot is úgy oldotta meg, hogy közben az ölében dédelgette. Hangosan felmondta neki a szorzótáblát, a nyuszi pedig úgy mozgatta a füleit, mintha értené is gazdája szavait.

EGY KIÁLLÍTÁS MARGÓJÁRA

Kategória: Irodalom
Megjelent: 2023. december 01. péntek

A Szeretetláng közösségi házban most látható a Kisgrafika Barátok Körének karácsonyi ex libriseiből nyílt kiállítás. Alkotóközösségünk oszlopos tagja, Tari Zsuzsa ebben az írásában bemutatja nekünk a műfajt és az alkotókat (a kiállítás egész decemberben megtekinthető a közösségi termünkben):

Hétszünyű Koponyányi Manyók, a Fenevad

Kategória: Irodalom
Megjelent: 2023. november 21. kedd

Egy történet a Mózes botja novelláskötetből, a Totemek ciklusból:

Sárkány a tetejetlen világfa tetején épített magának fészket, onnan irányította birodalmát. Minden totemnek helyet adott a világfa különböző részein, ágai között és odvaiban, hogy szem előtt legyenek és bármikor utasíthassa őket. Azok pedig félve-remegve jöttek hozzá és örültek, ha visszamehettek népeik közé, ahol ők uralkodhattak.

Hogyan nem lettem filozófus?

Kategória: Irodalom
Megjelent: 2023. november 24. péntek

Pedig akartam az (is) lenni. Az én ifjúkoromban, és általában a XX. században úgy tűnt, hogy a filozófia nagy társadalomformáló erő, ami a világ végső dolgait is meg tudja magyarázni – és ez tetszett nekem. Az 1970-es években még Marx szavai keringtek a levegőben: „A filozófusok a világot csak különbözőképpen értelmezték; de a feladat az, hogy megváltoztassuk.” Lázadó kamaszként ez is tetszett. Ki ne akart volna változtatni az unalmas és beszűkült, cenzúrázott világunkon?

Szépségverseny az erdőben

Kategória: Irodalom
Megjelent: 2023. november 16. csütörtök

Rajzversenyt szerveztünk az iskolában az 1-2. osztályos gyerekeknek. Ezt a mesét írtam hozzá, ez alapján kellett rajzolni:

Sípos (S) Gyula: Szépségverseny az erdőben

Szép őszi reggel volt, amikor az állatok elhatározták, hogy szépségversenyt rendeznek az erdei tisztáson. Zsűrinek a mindent tudó Bagoly bácsit kérték fel, aki a tisztáson álló hatalmas tölgyfa odvában lakott, majd szétszéledtek, hogy mindenki felkészülhessen, kicsinosíthassa magát a nagy megmérettetésre.