Ferenc pápa vasárnap délben: Légy éber, őrizd a szíved, mert belőle fakad az élet!

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. november 29. hétfő

Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk.

Kedves testvéreim, jó napot kívánok!
A mai liturgia evangéliuma, advent első vasárnapján, vagyis a karácsonyi előkészület első vasárnapján az Úr eljöveteléről beszél nekünk az idők végén. Jézus lesújtó eseményeket és megpróbáltatásokat jelent be, de éppen ezen a ponton biztat arra, hogy ne féljünk. Miért?

Magyar alkoholizmus, és egyéb függőségek

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. november 29. hétfő

A tömény alkohol dominál a fiatalok körében, ami sokkal kiszámíthatatlanabb – mondta Zacher Gábor toxikológus, a Szétcsúszva program tanácsadója, a hatvani kórház főorvosa. A Szétcsúszva program felmérése szerint a 18. életévüket betöltött fiatalok több mint 80 százaléka fogyasztott már életében alkoholt olyan mennyiségben, aminek jelentős élettani hatásai lehetnek.

Advent – A várakozás időszaka

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. november 28. vasárnap

Az idei esztendőben november 28-án, vasárnap veszi kezdetét az advent, a karácsonyt előkészítő időszak. Az advent szó a latin „adventus Domini” kifejezésre utal, ami annyit jelent: az Úr érkezése, az Úr eljövetele. Szent várakozás ez, amely megelőzi a Messiás, a Megváltó érkezését. Várakozunk négy héten át azért, hogy karácsony titka megérlelődjön bennünk, hogy méltó módon tudjuk befogadni a kisgyermekként közénk érkező Istent, az Élet Urát.

Aukción Csontváry Kosztka Tivadar levelei

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. november 27. szombat

A mára legértékesebb magyar festőnek számító művész kezdőként korának mesterétől, Keleti Gusztáv romantikus festőművésztől kért tanácsot, levelezésükből összesen 6 küldemény maradt fenn. Az irományok 36 millió forintos kikiáltási áron kerülnek kalapács alá a BÁV Aukciósház árverésén, december 8. szerdán.

Oroszország egyik legkomolyabb keresztény tudósa a jógázásról

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. november 27. szombat

Alexander Dvorkin, az Orosz Ortodox Egyház egyetemének professzora, prominens keresztény tudós a moszkvai Znak-nak nyilatkozott arról, hogy milyen kapcsolat áll fenn a hindu filozófia és a jógázás között. A professzor figyelmeztette a "fitnesz-rajongókat" arra, hogy a jógázás fizikai és spirituális károkat is okozhat annak gyakorlóiban. Mint fogalmazott, a hívők számára ez különösen veszélyes.

979 év alatt térülhet meg a Budapest-Belgrád vasútvonal

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. november 27. szombat

A legjobb forgatókönyvvel számolva is évi 2,1 millió eurót, azaz 766 millió forintot hozhat a kormánynak a Budapest–Belgrád-vasútfelújítás, így ha nem drágul a projekt, akkor 979 év alatt van esély a megtérülésére – derül ki az Investigate Europe újságíróinak cikkéből.

Szlovákia bocsánatot kért a roma nők kényszersterilizálása miatt

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. november 26. péntek

A szlovák kormány hivatalosan is bocsánatot kért amiatt, hogy az országban a kommunizmus korszakában becslések szerint több ezer roma nőt kényszersterilizáltak.

Az iszlám fogságból szabadult Gloria nővér megrendítő tanúságtétele

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. november 26. péntek

2017. február 7-én egy fegyveres csoport behatolt a Dél-Mali Karangasso városában élő ferences nővérek házába, és túszul ejtette Gloria Cecilia Narvaez Argoti nővért. A kolumbiai apáca egy fiatalabb nővére helyett ajánlotta fel magát. Gloria nővér emlékét imával, vigíliával és találkozókkal tartották életben a hosszú, négy év és nyolc hónap alatt, amíg túszként tartották fogva. A fenyegetések ellenére sem tért át az iszlám hitre, és még a legsötétebb napok alatt is tudta, hogy csendben kell maradnia, így Isten megvédi őt.

Lengyelországban is egyre kevesebb a vallásos fiatal

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. november 25. csütörtök

Az utóbbi 30 évben viszonylag magas szinten maradt a magukat hívőnek valló lengyelek száma, bár bizonyos csökkenő tendencia észlelhető, gyorsabban apad viszont a vallásgyakorlók száma, különösen a fiatalok körében – derült ki a lengyel állami statisztikai hivatal (CBOS) friss felméréséből.

Ferenc pápa nagyon jó beszéde Szent Józsefről

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. november 25. csütörtök

A Szentatya Szent Józsefnek az üdvösség történetében játszott különleges szerepéről elmélkedett, és arra emlékeztett, hogy Mária és Jézus őrzője a mennyből ma is ellátja feladatát, őrzi az Egyházat, mindnyájunkat gyámolít és barátként támogat. Ferenc pápa teljes katekézisének fordítását közreadjuk.

Dávid királyságának építészetéről

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2021. november 25. csütörtök

Madeleine Mumcuoglu és Yosef Garfinkel, a Jeruzsálemi Héber Egyetem régészei a Júdai Királyság 3 ezer éves épületeit vizsgálták – számol be a The Jerusalem Post. A szakértők olyan díszeket és vonásokat mutattak ki, amelyek az időszámítás előtti 10-6. században a térség királyi építészetét jellemezték.