Ki vagyok? Honnan jöttem? Hová megyek? – Raniero Cantalamessa nagyböjti egyperces elmélkedései

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. február 23. péntek

Február 19. és 24. között a Vatican Media közösségi oldalain keresztül lelkigyakorlatos gondolatokat hallhatunk Raniero Cantalamessa kapucinus bíborostól, a Pápai Ház szónokától, aki a pápa és a római kúria nagyböjti elmélkedéseit vezeti. Kevés olyan szó van, amelyek egy percben meg tudják tölteni a napunkat, sőt az életünket is – Jézus szavai ilyenek. A Pápai Ház szónoka ezekből gyűjtött egy csokorral, minden napra valami ízlelni, „megrágni valót”:

A felső tízezer vagyoni helyzetéről

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. február 23. péntek

Átlagosan 4,1 milliárd a magyar „felső tízezer” vagyona – árulta el csütörtöki sajtóeseményén a családi vagyonkezeléssel foglalkozó Apelso-csoport, ahol azt is felfedték, hogy miből áll össze a leggazdagabb magyarok vagyona. Nem is gondolná, hogy a gazdagok mennyivel gazdagodtak az elmúlt években.

Az üzemeltető beszámolója a kórházak állapotáról

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. február 22. csütörtök

Januártól már 29 budapesti és 52 vidéki kórház üzemetetése került át a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz. A KEF főigazgatója, Demény Ádám az eltelt alig két hónap elkeserítő tapasztalatairól számolt be a Magyar Kórházszövetség konferenciáján.

XII. Piusz saját lakosztályát is megnyitotta a menekültek számára 1944-ben

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. február 22. csütörtök

A Castel Gandolfo 1944 című kiállítás célja, hogy emléket állítson 1944 „hosszú telének”, amikor a pápai villákban és a Propaganda Fide nyári rezidenciájában a bombázások elől menekülő 12 ezer embert láttak vendégül; valamint annak az ötszáz menekültnek, akit ott estek a bombák áldozatául.

Edward Kava püspök: Az ukrán nép olyan, mint a mag, melyre földet szórnak, hogy kicsírázhasson

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. február 21. szerda

Február 24-én lesz Oroszország Ukrajna elleni nyílt háborúja kitörésének második évfordulója. Az évforduló kapcsán készült interjú Edward Kava OFMConv lembergi (lvivi) segédpüspökkel, amely február 16-án jelent meg a Credo ukrán katolikus hírportálon.

Nagyot nőtt a megújuló energia aránya Európában 2023-ban

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. február 21. szerda

Rekordmértékű visszaesést szenvedett el tavaly a szén és a földgáz az Európai Unió villamosenergia-felhasználásában, ennek köszönhetően a szektor szén-dioxid-kibocsátása is történelmi mélységekbe zuhant. A nap- és a szélenergia ezzel szemben kiemelkedően jó évet tudhat maga mögött, így a megújuló energia aránya először lépte át a 40%-ot – derül ki a londoni székhelyű agytröszt, az Ember legújabb jelentéséből.

Joseph Ratzinger: Miért maradok az egyházban?

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. február 21. szerda

XVI. Benedek pápa még  1971-ben, Joseph Ratzinger teológusként írta: "Ma nagyon sokféle és egymásnak sokszor ellentmondó okai lehetnek annak, ha valaki nem akar az egyház tagja maradni. Ma már nemcsak olyan emberek érzik úgy, hogy kénytelenek hátat fordítani az egyháznak, akik számára már idegenül hat az egyház hite, s túlságosan maradinak, túlságosan középkoriasnak, túlságosan világ- és életidegennek látják az egyházat, hanem olyanok is, akik szerették az egyház történelmi formáját, istentiszteletét, korszerűtlenségét, azt, ahogyan az örökkévalóság tükröződik benne. Úgy látják, hogy az egyház lassan elárulja igazi lényegét, lassan kiárusítja magát a divat kedvéért, s ezért elveszíti a lelkét: éppoly csalódottak, mint a szerelmes, akinek át kell élnie egy nagy szerelem elárulását, s komolyan fontolóra veszik, nem kellene-e hátat fordítaniuk az egyháznak.

Chad Ripperger atya: Szellemi háborúban vagyunk...

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. február 20. kedd

Az ismert ördögűző egyórás előadást tartott az ikonikus New York-i Szent Patrik katedrálisban a lelki háború szintjeiről. A katolikus ördögűzők által feljegyzett statisztikák szerint - mondta Ripperger - a démoni megszállottság mennyisége az elmúlt évtizedekben változatlan maradt: az általános lakosság körülbelül 0,5 százalékánál van. A démoni befolyás más formái azonban jelentősen megnövekedtek.

Ferenc pápa: Ismerjük fel és győzzük le a szívünket marcangoló „vadállatokat”!

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. február 19. hétfő

Február 18-án a déli Úrangyala elimádkozásakor a Szentatya a vasárnapi evangéliumot magyarázva arra kérte a híveket, hogy a nagyböjt folyamán vonuljanak el saját „pusztaságukba”, mélyedjenek el imádságban az Úr jelenlétében, hogy találkozzanak önmagukkal, felismerjék a magukban forrongó „vadállatokat” és az Istentől származó jó sugallatokat. Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk.

Egyre több csecsemőgyilkosság - és ennek okairól

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. február 20. kedd

Az elmúlt két hétben több olyan eset is történt, hogy a nők megölték újszülött gyermekeiket. Az RTL-nek nyilatkozó szakemberek szerint ennek egyik oka, hogy a pedagógusok és a családsegítők túlterheltek, de az is probléma, hogy az iskolákban nincs az életkornak megfelelő szexuális nevelés.

Félrecsúszó amerikai kereszténység

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. február 19. hétfő

2016-ban egy Lance Wallnau nevű önjelölt prófétának látomása támadt, amely szerint a következő amerikai elnök annak a II. Kürosz perzsa királynak lesz a modern megtestesítője, akit annak idején Isten választott ki, hogy hazaengedje a zsidókat a babiloni száműzetésből – idézte fel az Economist. A cikk szépen bemutatja, hogyan keveredik össze vallás és politika, szép elgondolások és rettenetes bűnök...