Új kábítás: digitális beszélgetés elhunyt szeretteinkkel

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. július 13. szombat

Kínában a digitális halhatatlanság megteremtése egyre hétköznapibb dolog. Már egy külön iparág épült rá arra, hogy virtuálisan feltámasszák az elhunyt rokonokat, akikkel akár beszélgetni is lehet, mintha még mindig élnének.

Az űrhajós meglátta a Földet és ez megváltoztatta az életét

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. július 13. szombat

Teljesen új szemlélettel tért vissza a Földre a jelenleg 62 éves Ron Garan, a NASA egykori űrhajósa, miután az űrből csodálhatta meg a Földet. Mint azt egy nemrég készült interjúban elmondta, rájött: mind hazugságban élünk.

A Hittani Dikasztérium nyilvánosságra hozta az 1974-es ítéletet az amszterdami jelenések ügyében

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. július 12. péntek

A Hittani Dikasztérium július 11-én nyilvánosságra hozta a VI. Pál pápa által jóváhagyott döntést, amely megerősítette, hogy az állítólagos holland jelenések „nem természetfölötti jellegűek”. A Hittani Dikasztérium nyilvánosságra hozta a bíboros tagok negatív és végleges ítéletét, akik 1974-ben egyhangúlag kinyilvánították, hogy a „Minden Népek Asszonya” állítólagos amszterdami jelenései nem természetfelettiek. A döntést VI. Pál pápa jóváhagyta.

Jó hír a babaváró hitelt fölvevők egy részének

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. július 11. csütörtök

A 2019. július és 2021. június között babaváró hitelt igénylő házaspárok jó hírt kaptak: számukra hosszabb idő áll rendelkezésre a baba érkezésére. Hány család érintett, illetve pénzügyileg hogyan hat rájuk a lehetőség? Ha mégsem jön a baba, érdemes lehet esetleg előtörleszteniük a hitelüket?

Megállapították a szakértők, ki bombázta le a gyermekkórházat

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. július 11. csütörtök

Oroszország július 8-án nagyszabású rakétatámadást indított Ukrajna ellen. Többek között támadás érte Krivij Rihet és a Donyeck területi Pokrovszkot, valamint eltalálták az ország legnagyobb gyermekkórházát is Kijevben. A csapásban több mint háromszázan sérültek meg, 31-en pedig meghaltak.  Elemezték a kijevi gyermekkórházba csapódott rakéta maradványairól és a becsapódásról készült felvételeket:

Nursiai Szent Benedek apát, Európa fővédőszentje

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. július 11. csütörtök

Szent Benedekre, a nyugati szerzetesség atyjára, kontinensünk nagy patrónusára emlékezünk ünnepén, július 11-én. A bencés rend alapítójának életéről keveset tudunk. Tanúk elbeszélése nyomán Nagy Szent Gergely pápa Dialógusok című művének második részében megírta Benedek életét, kiemelve, hogy Benedek – „neve kegyelem szerint áldott” – a Szentlélek mindenféle adományát megkapta.

A szentév célja az életszentség előmozdítása

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. július 10. szerda

A Katolikus Egyház a december 24-én kezdődő, „A remény zarándokai” mottóval meghirdetett 27. rendes szentévre készül. A jubileumi év mindenekelőtt Krisztus éve, aki az élet és a kegyelem hordozója az emberiség számára – állapítja meg a jubileumok történetét ismertető szentszéki dokumentum. Az első rendes szentévet VIII. Bonifác pápa hirdette meg 1300-ban. A katolikus hagyományban a jubileumi szentév rendkívül fontos vallási esemény. Ahogyan Szent II. János Pál pápa a harmadik évezred küszöbén a püspökökhöz, a papokhoz és a hívekhez intézett, Tertio millennio adveniente kezdetű apostoli levelében írta a 2000. év jubileumának előkészítésére:

A feljegyzések kezdete óta a legmelegebb júniuson vagyunk túl

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. július 09. kedd

Az Európai Unió Copernicus klímaváltozásfigyelő szolgálata hétfőn közölte, hogy az elmúlt június is melegebb volt, mint bármely korábbi június a feljegyzések kezdete óta, a globális átlaghőmérséklet ráadásul már 13. hónapja egyfolytában rekordmeleg.

Tarnóczi Mária: A keresztények társadalompolitikai kihívása

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. július 09. kedd

Keresztényként részem volt az elmúlt életemben több évtizeden át az esélytelenek a hátrányos helyzetűek sorsát közelről látni és segíteni. Érdekelt mennyire vesznek részt a vallásukat gyakorlók a társadalom azon szegmensében ami távol van tőlük, de mégsem lehet közömbösséggel rátekinteni. Mivel nagy szomorúsággal tapasztaltam, hogy a magát hívőnek mondott ember a konform érzetét nem szívesen tenné ki annak ami a lelkiismeretét felzaklatná, ezért szeretném megosztani Richard Rohr  ferencesrendi pap gondolatait  - ő a szellemi megújulás egyik legismertebb képviselője az Egyesült Államokban. 

A kultúra és a művészet életet menthet...

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. július 09. kedd

Úgy tűnik, hogy szó szerint, ugyanis hatékonyan és radikálisan javítja a mentális és a fizikai egészséget is. A legtöbb ember nem az egészségügyi előnyök miatt vesz kezébe kifestőkönyvet, ecsetet, versgyűjteményt, vagy jár múzeumba, esetleg színházba. Pedig új kutatások azt mutatják, hogy a művészeti élmények - akár alkotóként, akár szemlélőként -, átalakítják az agyunkat, és neurokémiai anyagok, hormonok és endorfinok felszabadulását váltják ki.

Ferenc pápa: A demokrácia nem örvend jó egészségnek

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2024. július 08. hétfő

Július 7-én, szombaton a Szentatya lelkipásztori látogatást tett Triesztben az olaszországi katolikusok ötvenedik társadalmi hete alkalmából, melyet július 3. és 7. között tartottak. A pápát a helyi állami és egyházi vezetők fogadták, ezután a kongresszusi központba ment, hogy találkozzon a kongresszus résztvevőivel. Matteo Maria Zuppi bíboros üdvözlő szavai és Luigi Renna érsek bevezetője után mondta el beszédét. A beszédet követően a társadalmi hét résztvevői az Unità d’Italia térre vonultak közös szentmisére. Az alábbiakban Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közzétesszük.