A közösségi média drámai hatása a gyerekekre

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. június 03. szombat

A Senso Media adatai szerint a kamaszok átlagosan napi 8 óra 39 percet töltenek képernyő előtt, de ez a szám már a fiatalabb gyermekeknél is nagyon magas, egészen pontosan 5 óra 33 perc. Ennek drámai hatása van a gyerekekre. A rendelkezésre álló kutatások többek között az alábbi megállapításokat teszik:

A család a társadalom reménye – Ferenc pápa üzenete a globális családpaktum elindítása alkalmából

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. június 03. szombat

"Istennek az emberek közösségével kapcsolatos legtöbb álma a családban valósul meg." Az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk Ferenc pápa a globális családpaktum elindítása alkalmából írt üzenetét:

"A mesterséges intelligencia olyan, mint egy járvány..."

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. június 02. péntek

Tudósok és technológiai vezetők kedden közös nyilatkozatban jelentették ki, hogy a mesterséges intelligencia olyan mértékű kihalási kockázatot jelent az emberiség számára, mint a világjárványok vagy az atomháború. Az aláírók között voltak a ChatGPT vezetői is.

Öröm és bánat a vadasparkban

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. június 01. csütörtök

Csütörtökön a Budakeszi Vadasparkban voltunk egy osztállyal. Nagyszerű idegenvezetőt kaptunk, aki nagyon szépen bemutatta a magyarországi nagyvadakat a gyerekeknek, az egyórás sétán. Tulajdonképp az egész napos program jó volt, a kalandparkkal együtt, de üröm vegyült az örömbe, amikor megláttam, mi van kiírva a növényeket bemutató tablósorozat képeire. Mutatom, fotókkal:

A mi Urunk, Jézus Krisztus, az örök főpap

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. június 01. csütörtök

Az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció 2012. július 23-án kelt határozata szerint a pünkösdöt követő első csütörtökön üljük a mi Urunk, Jézus Krisztus, az Örök Főpap ünnepét.

Diákmunka és a pedagógus bérek

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. május 31. szerda

Ha egy diákmunkás 1700 forintos órabérért dolgozik heti 40 órában, akkor több pénzt vihet haza, mint egy pályakezdő pedagógus...

Jézusról készíti következő filmjét Martin Scorsese

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. május 31. szerda

Cannes-i körútját követően Martin Scorsese a Vatikánba ment, ahol előbb egy magánaudiencián találkozott Ferenc pápával, majd bejelentette: következő filmjét Jézusról készíti – írja a Variety.

Magánegészségügy Magyarországon

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. május 31. szerda

Az évente Magyarországon dinamikusan, akár 20 százalékkal is bővülő magánegészségügyi piacon 7-8 nagyobb cég működik. A legnagyobb magánszolgáltatók szakmai szövetsége, a Primus Egyesület becslése szerint a piac mérete 600 milliárd forint körüli. Míg korábban a magánszolgáltatások elsősorban a prevenciós, diagnosztikai és a járóbeteg szolgáltatások területén működtek, addig ma már a legnagyobbak műtőkkel, kórházi osztályokkal is rendelkeznek.

„Figyelünk, hogy mire hív bennünket a Lélek” – Ötvenéves a Nyolc Boldogság Közösség

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. május 30. kedd

A Nyolc Boldogság Közösség alapításának ötvenedik évfordulója alkalmából Budapesten találkoztunk a közösség magyarországi tagjaival (magyar kurir). Az Örökimádás-templom papi lakásában ülünk le beszélgetni Szeidel Péterrel, a Nyolc Boldogság Közösség egyetlen magyar papjával, a templom igazgatójával, valamint Kárpáti Zsuzsannával és férjével, Kiss Attilával, a közösség magyarországi laikus ágának felelőseivel. Éppen Budapesten tartózkodik Versegi Beáta Mária CB nővér, aki az újonnan alapított pécsi házban él, és hogy valamennyi magyar ház képviseltesse magát ezen az alkalmon, online csatlakozik a beszélgetésünkhöz Bajnóczi Szilvia Sára CB nővér, a homokkomáromi ház felelőse is. 

Suenens bíboros: Miért vagyok a remény embere?

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. május 30. kedd

Miért vagyok a remény embere?
Mert hiszem:

Ferenc pápa: Engedjük, hogy a Szentlélek megszabadítson félelmeinktől!

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. május 29. hétfő

Május 28-án, pünkösdkor a Szentatya mintegy tizenötezer hívővel imádkozta el a déli Regina caeli Mária-imádságot. Beszédében arra biztatta őket, hogy lépjenek ki bezárkózottságukból, gondjaik labirintusából, hívják segítségül Jézus Lelkét, aki meg érezteti velünk Isten közelségét és szeretetét. Az alábbiakban Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk.