Európai politikusokból szervezett dezinformációs hálózatot a Kreml

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. február 08. szerda

Egy, az orosz parlamenten belülről irányított titkos szervezet évekig sikeresen beavatkozott a megszállt Ukrajnáról szóló európai politikába. A kiszivárgott e-mailek új betekintést adnak a műveletbe, és bemutatják, hogy az Európai Unió azon politikusai, akik segítettek Moszkva narratívájának előmozdításában, hogyan kaptak készpénzt és juttatásokat. És egy idézet a cikkből: "Ochsenreiter ellen később nyomozás indult, mert egy ukrajnai magyar központ elleni álcázott gyújtogatással gyűlöletet szított Ukrajna és Magyarország között, de Moszkvába menekült, és 2021-ben váratlanul meghalt."

Ferenc pápa sajtótájékoztatója a repülőgépen - válaszok kényes kérdésekre

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. február 08. szerda

Február 5-én indult vissza a Szentatya Afrikából, ahol apostoli látogatást tett Kongóban, utána pedig ökumenikus békezarándoklaton vett részt Justin Welby canterburyi érsekkel és Iain Greenshieldsszel, a Skóciai Egyház közgyűlésének elnökével Dél-Szudánban. A visszaúton a repülőgép fedélzetén az újságírók mindhárom egyházi vezetőnek tehettek fel kérdéseket. Az érintett témák:

Az orosz megszállás hétköznapjai

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. február 06. hétfő

Kilakoltatott civilek és kisajátított lakások, rablások és könyvégetések, kiskorúak deportálása és új katonai támaszpont építése... hírek + ima:

Így számítják ki a pedagógusok bérét - te ezt elfogadnád?

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. február 06. hétfő

Pedagógus I. besorolással, egyetemi diplomával 18 évet kell ledolgozniuk ahhoz, hogy a bértábla alapján kicsivel magasabb fizetési kategóriába kerülhessenek, a legmagasabb fizetési kategóriát pedig 42 év után érhetik el. Ez pedig azt is jelenti, hogy egy 15 éve pályán lévő, Pedagógus I. besorolású tanár még mindig ugyanannyit keres, mint egy pályakezdő gyakornok.
Ha a gyakornokok a sikeres minősítő vizsga után Pedagógus I. besorolást kapnak, akkor sem lesz magasabb a fizetésük, csupán ugyanazért a fizetésért többet kell dolgozniuk, 20-ról akár 26 órára is felemelhetik a heti óraszámukat.

"Becsületgyilkosság" - vallással igazolt rémálom

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. február 05. vasárnap

A saját apja ölt meg egy 22 éves iraki nőt, akinek a YouTube-on is sok követője volt. Az apa arra hivatkozott, hogy a lánya szégyent hozott a családra. Az eset közfelháborodást váltott ki Irakban.

Az orvosok az egészségügyi rendszer átalakítását követelik

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. február 05. vasárnap

Kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását követeli a Magyar Orvosi Kamara (MOK), ennek kikényszerítése érdekében pedig nyomásgyakorló eszközök bevetésére kéri az orvosokat.   

Miről meséljünk és hogyan?

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. február 05. vasárnap

Egyre több szülőtől hallani manapság, hogy a rég beváltnak hitt klasszikus mesékben nem bízik: túl morbidnak tartja a Piroska és a farkas utolsó mozzanatait, ijesztőnek a Jancsi és Juliskát, de a népmesékben is vannak testi fenyítéssel, szexuális tartalmakkal teletűzdelt mozzanatok. Felmerül a szülőben a kérdés, hogy a régóta szeretett mesék ma már talán nem állják meg a helyüket a mostani mércével mérve?

A felnőttek és a gyermekek különböző módon ítélik meg az idő hosszát

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. február 04. szombat

 – erősítették meg korábbi eredményeiket az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) kutatói legújabb kutatásukban, amelyben a kognitív fejlődés hatását vizsgálták az időtartamok becslésére.

A székely inkább európai népcsoport, nem ázsiai eredetű

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. február 03. péntek

Székelyudvarhely térségének populációja túlnyomórészt kelet-közép- és délkelet-európai összetételű – derült ki abból a kutatásból, amelynek során ősi apai és anyai leszármazási vonalakat vizsgált egy kutatócsoport az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Archeogenomikai Intézet (BTK AGI) munkatársainak vezetésével, írja az MTI.

„Megbocsátunk” – Borzalmas kínzásokról beszéltek Ferenc pápának Kongóban az erőszak áldozatai

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. február 03. péntek

Ferenc pápa kongói apostoli útja során február 1-jén találkozott az ország keleti részén dúló erőszak áldozataival, meghallgatta tanúságtételeiket. Rettenetes erőszakról számoltak be, és elmondták, mennyire vágynak a békére. Hitet tettek a megbocsátás mellett annak érdekében, hogy országukban egy szebb, testvériesebb jövőt építsenek.

Hogyan lettem katolikus? – egy egykori boszorkány vall megtéréséről

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. február 01. szerda

Névleg protestáns családban születtem, de kamaszkoromban már messze elkerültem mindenféle templomot. Nem szerettem vasárnap korán kelni, és az istenkapcsolatnál sokkal fontosabbnak tűnt, hogy mindenkinél jó legyek.