Egy elemző írás az orosz-ukrán háborúról + ima

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2022. május 28. szombat

Az orosz parancsnokok nem törődnek az emberéletekkel, emellett gyakran ellopják beosztottjaik otthonról kapott csomagjait. Az orosz harci morál csökkenése és a nagy veszteségek ellenére azonban Ukrajna sokkal többet veszíthet a háborúval, mint Oroszország, a potenciális élelmezési válság pedig kompromisszumra kényszerítheti az ukrán politikát.

Ferenc pápa üzenete a német katolikus nagygyűlésre

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2022. május 28. szombat

Május 25. és 29. között rendezik meg Stuttgartban a német katolikusok országos találkozóját, melynek témája idén az élet megosztása. A 102. „Katholikentag” résztvevőihez intézett üzenetében a Szentatya összefogásra buzdít, kiemelve, hogy a válságokból csak együtt tudunk kilábalni, osszuk meg egymással életünket, vállaljunk áldozatot a másikért.

Ortodoxok a háborúról

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2022. május 28. szombat

Az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű maradt „szárnyának” szinódusa pénteken kinyilvánította, hogy nem ért egyet Kirill orosz pátriárka álláspontjával Oroszország Ukrajna elleni háborúját illetően, továbbá mostantól függetlenek tekinti magát – számoltak be ukrán híradások.

Román színekben a világverő magyar sakkozó

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2022. május 27. péntek

Román színekben folytatja a versenyzést Rapport Richárd, a világ ötödik legjobb sakkozója. A 26 éves, a 2014-es norvégiai sakkolimpián ezüstérmes magyar sakkozó –  aki idén májusban lett a világ ötödik legjobb játékosa – egy szerb származású romániai milliárdostól visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot kapott.

Oklahoma kormányzója aláírta a legszigorúbb abortusztilalmat

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2022. május 27. péntek

Aláírta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztilalmát Oklahoma kormányzója, amely már a megtermékenyítéstől kezdve megtiltja az abortuszt. A jogszabály azonnal hatályba lép, csak orvosi vészhelyzet, nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén tesz kivételt.

A „bohócruhás misztikus” – Néri Szent Fülöp

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2022. május 26. csütörtök

A „bohócruhás misztikusra”, a fiatalok és a reumás betegek védőszentjére emlékezünk liturgikus emléknapján, május 26-án:

Keresztény vértanúk napjainkban

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2022. május 26. csütörtök

Deborah fiatal lány volt Nigériában - volt, mert már Jézussal van a mennyben. Megkeresztelkedett és nagyon hamar kiderült, hogy valóban fontosabb számára az életénél is hite a Megváltóban. Muszlim osztálytársaiból és más helyi muzulmánokból álló tömeg vallási vezetőik harsány "Allah Akbar!" kiáltásai közepette egy mondvacsinált ürüggyel rárontott, dorongokkal verte, megkövezte és testét elégette. Mindez csak pár hete.

Tömegsírok - hír + ima

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2022. május 26. csütörtök


Ukrán tisztviselők megerősítették, hogy 200 holttestet találtak egy mariupoli lakóház pincéjében – számolt be az Independent. A tisztviselők szerint a bűz beborította a környéket, miközben a holttestek bomlásnak indultak a romos város lakásában.

A hazudozás megterheli az agyat...

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2022. május 25. szerda

A brit Portsmouth-i Egyetem kutatói szerint az agy leterheltebb hazudozás közben, mint amikor igazat mondunk. Éppen ezért a szakemberek szerint egész egyszerűen le lehet buktatni, ha valaki hazudik: például egy rendőrségi kihallgatás során a nyomozóknak elég egy plusz feladatot elvégeztetni a gyanúsítottal.

Megváltozhat az abortusz jogi megítélése Amerikában?

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2022. május 25. szerda

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának 49 évvel ezelőtt, 1973-ban hozott katasztrofális Roe v. Wade ítélete óta több mint 62 millió magzat életét oltották ki az abortusz brutális és kegyetlen gyakorlátaval csak az USA-ban. Néhány hete példátlan módon kiszivárgott a Legfelsőbb Bíróság döntése a kérdésben, amit teljes egészében közzétett a Politico magazin. A döntés kihirdetéséig még semmi nem biztos, de a kiszivárgott döntés szerint a Roe v. Wade ítélet végre megdőlhet, amivel születendő gyermekek millióinak megmentésére nyílik lehetőség.

Szűz Mária, a keresztények segítsége

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2022. május 24. kedd

Május 24. Szűz Mária, a keresztények segítsége liturgikus emléknapja. Az Egyház gyakran megtapasztalta égi édesanyánk, az Istenszülő hathatós segítségét, a keresztény hit ellenségei által támasztott üldözések közepette is. Már a kereszténység első századaiban elterjedt az a szokás, hogy az üldözések viharában a Boldogságos Szűz Máriát hívják segítségül.