Ferenc pápa üzenete az elvándorlók és menekültek 109. világnapjára

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. szeptember 24. vasárnap

Az elvándorlók és menekültek világnapján, melyet idén szeptember 24-én tartunk, a Szentatya hagyományosan üzenetet intéz a katolikus hívekhez. A pápa idei üzenetének témája: Szabadon dönteni: menni vagy maradni?

Fogságban lévő brit katonák: Az orosz katonák rosszabbak, mint az ISIS

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. szeptember 24. vasárnap

Két brit hadifogoly az oroszok bánásmódját rosszabbnak nevezte, mint az ISIS harcosaiét. Ezt az orosz fogságból való szabadulásuk évfordulóján mondták – írja az Unian. A tavaly kiszabadult öt brit katona közül ketten elmesélték, milyen nehéz volt újjáépíteni az életüket a fogságban elszenvedett kínzások után.

A háború rászabadítja a poklot a világra - hírek + ima

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. szeptember 23. szombat

Kirabolt városok, légitámadások civil infrastruktúra és emberek ellen, népirtás - hírek + ima:

Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka a békéről, rövden

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. szeptember 23. szombat

"Az ökológiai válság és a társadalmi probléma kezelése egymástól elválaszthatatlan dolgok: a természettel való béke összefonódik az embertársakkal való békével. Az isteni kegyelem ajándéka a békesség Istennel, önmagunkkal, embertársainkkal, a természettel és a világgal. Krisztus megáldja a békességszerzőket. Az emberiség történetében a béke soha nem volt magától értetődő, hanem kezdeményezések, bátorság és önfeláldozás eredménye. A béke soha nem garantált örökre, és állandó küzdelmet igényel."

„Ötven évig viseled sebeimet, azután hozzám jössz”

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. szeptember 23. szombat

Pio atya életútját idézzük fel mennyei születésnapján, liturgikus emléknapján, szeptember 23-án:

Nyáry Krisztián és Török Sándor a politikai kereszténységről

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. szeptember 22. péntek

"Ez a könyv ma szó szerint elém esett a polcomról. Címe: A szemtanú naplója. Török Sándor, mélyen hívő keresztény író esszéit tartalmazza 1941-ből. Erdélyi magyar volt, és csak pont annyira zsidó, hogy katolikus vallása egy darabig mentességet jelentsen számára a zsidótörvények alól. Felmenői nemzedékeken át keresztények voltak, apja és nagyapja a királyi közigazgatás tisztviselőiként dolgoztak. Később ő lett a Keresztény Zsidók Szövetségének egyik vezetője, aki Horthy Istvánnén keresztül eljuttatta a kormányzóhoz az Auschwitz-jegyzőkönyv egy példányát.

Menedékházat nyitott a bíboros Ukrajnában

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. szeptember 22. péntek

Konrad Krajewski bíboros szeptember második felében ismét Ukrajnában tartózkodik, hogy elvigye a Szentatya vigasztalását a háborútól szenvedő lakosságnak, és hogy megnyisson egy menedékházat, ahol nőket és gyermekeket fogadnak be.

Az élet győzelme: kihaltnak vélt fafajt találtak

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. szeptember 22. péntek

Brazília északi részén egy 185 éve nem látott fafajt fedeztek fel a tudósok. Az Ilex sapiiformis nevű fajt, melyet eddig kihaltnak véltek a tudósok, Pernambuco államban találta meg egy expedíció, amely hat napot töltött a térségben kutatással – írja az MTI.

Háborús hírek + ima

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. szeptember 20. szerda

Élő pajzsnak használt emberek, népirtás bűne, aknák a megművelendő földeken, betiltott háborúellenes megnyilvánulások, megsemmisített humanitárius segélyek - háborús hírek + ima:

Miért ne vitázhatnánk egymással? – Samuel Lauras trappista apát és az érett katolicizmus

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. szeptember 21. csütörtök

Szeptember 22-én harmadik alkalommal szervez nagyszabású nemzetközi ökumenikus konferenciát a Pannonhalmi Főapátság. Az ebben az évben a béke kérdésének szentelt konferencián mások mellett előadást tart Samuel Lauras, a Novy Dvur-i trappista monostor apátja. A konferenciára való készülés jegyében Samuel apát életútját és szellemiségét mutatjuk be Görföl Tibor, a Vigilia főszerkesztője segítségével.

Test és lélek együtt gyógyulhat majd az Irgalmasság Házában

Kategória: Cikkek, írások
Megjelent: 2023. szeptember 19. kedd

A kaposvári Szent Fausztina Irgalmasság Házával régi vágya vált valóra Varga László megyés püspöknek. Korábbi szolgálati helye, a Szent Imre-templom mellett lévő kollégiumépületben hamarosan számos szolgálat indul, melyek az ezernyi bajjal küszködő, sebzett ember­ért szerveződtek. Test és lélek egyszerre gyógyulhat itt.