Cigánymisszió - beszámoló a 2020. évi munkánkról

Kategória: Cigánymisszió Megjelent: 2021. január 07. csütörtök

Az elmúlt években  különböző módon próbálkoztunk  missziós munkát  végezni az érdi cigányság körében. Kezdetben a családok között  közösségi élet kialakítására törekedtünk, de a népes családok gyerekei felnőttek, gyerekeik lettek és a hely hiánya miatt nem folytatódhatott ebben  a formában.

Aztán létre jött a tanoda, ahol most már mások voltak a segítők, munkatársak - de hát aki egyszer belekóstol abba, hogy  a szociális segítség mellett vagy inkább elsődlegesen Istenhez vezesse  azokat akik a legszegényebbek, vagy esélytelenek, az nem tud elszakadni  attól, hogy a szeretetet tovább adja.
Saját tapasztalatból  mondhatom, hogy  Istennek mindig van egy másik terve ami nem tervezett csak úgy jön, mert  fontosak a szegények, bűnösök, akiknek valamiért nem megy az életük.
Nagyon sok cigány  fiatal nem végzi el az általános iskola 8 osztályát, emiatt  a kétkezi segédmunka  jelenti a megélhetést számukra, remény sincs, hogy az alkalmi  munkából előbbre lehet jutni. Az eddigiek során jó néhány fiatallal találkoztam  akik már nagyon bánják, hogy  nem végezték el az általános iskolát, és szeretnék, ha tudnának szakmát tanulni, jogosítványt szerezni, de hát hogy is legyen mert közben dolgozni kell, nem tudnak iskolába  eljárni.
A Kalyi Jag  Roma Nemzetiségi iskola segítségével egy új missziós terület nyílt a számunkra. Az iskola lehetőséget adott, hogy helyben legyen lehetőség a 7-8 osztály elvégzésére - hát ebben a munkában feltárultak azok az egyéni sorsok  amiben  a szeretetre, megértésre nagy szüksége van mindenkinek. Az egyéni akadályoztatás áthidalása fontos miközben el akarják végezni az iskolát. Össze kell dolgoznunk. Ilyenkor a tananyagot kézbe kaphatták otthon  jegyzeteket készítettek amit az iskola minősített.
Sokat beszélgettünk egyénileg és közösségben lassan-lassan Isten szóba került. Keresik  Istent - nagy lehetőség lenne másoknak is a misszióra. A matematikát, fizikát egy baptista mérnök ember segítette. Ö is nagy szeretettel volt ezekkel a fiatalokkal, megtalálta azt a hangot, stílust amivel  örömmel  végezték a feladatokat, pedig  a korábbi általános  iskolai élményük nem volt jó.
A  pandémia  előtt elkezdtük a családok látogatását, de most a telefonos  beszélgetés maradt.
Egy másik terület is adódott. Az érdi polgármester néhány cigány család házának megvásárlását felajánlotta, azzal a céllal, hogy  vásárolhassanak nagyobb házat  - a mostani már nagyon lepusztult – ahol elférhetnek.
A végrehajtás alatt lévő házak elérhető áron vehetők meg. Ezeknek a családoknak akik felajánlották a házuk megvételét a polgármesternek,  ügyintézési  és lelki segítségre volt szükségük, hogy a hivatali nehézségeken túl jussanak.  Ezeket a családokat eddig is sokat segítettük és amíg lehetett együtt imádkoztunk.  A családoknak  a nagy döntésekben szükségük van egy segítőre aki  a hivatali útvesztőben eligazítja őket és a hivatallal is megérteti az ügyintézésben  a helyzet másságát.
Azt  gondolom, a keresztény ember  lényege a spirituális önazonosság. Lehet, hogy nem történnek nagy dolgok abban amit teszünk, de legyünk áldást hozók. Tanúságot tenni  az életünkkel több mint beszélni Jézusról.  Nincs szükségünk hatalomra, csak arra, hogy  tegyük a dolgunkat a lehető legjobban, szolgáljuk a másik emberben  Jézust. Próbálkozunk egész életünkben  jól vagy rosszul, talán mindegy is, a lényeg az, hogy abból valaki megérthesse az evangéliumot.
Tarnóczi Mária

You have no rights to post comments