Tarnóczi Mária: Jézus Krisztus küldetésének van Egyháza

Kategória: Cigánymisszió Megjelent: 2024. június 01. szombat

Azt gondoljuk Krisztus Egyházának van küldetése, de ez nem egészen így van mert Jézus Krisztus küldetésének van Egyháza. A küldetésnek mi vagyunk a világban élő alanyai. Nem elég önmagunk belső szolgálatával megelégednünk, körülöttünk az emberek sokasága hordozza fájdalmát és terhét. Jézushoz hasonlóan arra küldettünk, hogy megkeressük és megmentsük akik elvesztek, elveszni látszanak. Cigánymissziós beszámoló:

Minden egyházközségben vannak elkötelezett hívők akik vágynak a szolgálatra amit Jézus kér tőlünk, de ez sajnos törpe kisebbség a „rendes katolikusok” szemében kissé furcsák. Most inkább azokról a kisebbségekről írnék akik megtalálták és elfogadták önmagukat az Egyházban.
Amióta megtapasztaltam az Isten szeretetét nem tudok másként tekinteni a másik emberre, mint Isten teremtményére akiben ott lakik az Isten. Több mint harminc éve történt a Találkozás amiben a szeretet élővé vált számomra. Ma már nem munkahelyem a segítő szolgálat, de erről lemondani nem tudok ez adja számomra az erőt –ha bármilyen kevés is amit sikerült segítenem – megelevenedik az Isten jelenléte, hisz Ő is a legkisebbekért a betegekért jött el.
A jelenlegi helyzetemben már kevesebb az erő és a lehetőség, de nem vagyok egyedül ezt midig megtapasztalom. A cigányság felzárkóztatása,  misszionálása mindig közel állt a szívemhez. Évek óta probléma, hogy iskolázatlanok hiányzik a nyolc elemi befejezése, de olykor az elkezdése is. A Kalyi Jag Roma Nemzetiségi iskolával kötött szerződésben Érden évenként 15-20 fő idősebb és 16 év alattiaknak lehetőséget biztosítunk az elemi iskola elvégzésére. Önkéntesek  8-10-en este oktatnak, nyugdíjasok és aktív pedagógusok akik délelőtt is főállásban tanítanak. Az elmúlt éveket összeadva 50 gyermek és felnőtt kapott befejezett általános iskolai bizonyítványt.
Az Élelmiszerbankkal és a Baptista gyülekezettel kötött szerződéssel természetbeni segítséget kap 500 család. Ez nagyon nagy logisztikát igényel. A segítés öröme mindenkit megérint aki egyszer ebben részt vesz. Hetente három alkalommal lehet csomagért jönni , ezek a csomagok 8-10 kilósak. Minden alkalommal 5-8 segítő van. E munka hátterében a helyi önkormányzat helyet biztosít és az élelmiszer szállítást üzemanyag támogatással raktározási lehetőséggel segíti. Ennek a munkának a megszervezésében és  háttérmunkában a heti adományozásban segítek. A segélyekért megjelent embereket többnyire ismerem – szoktunk beszélgetni a családról gyerekekről, bajokról és olykor örömökről.
Nagyon gyakran vannak olyan kérések, hogy bántalmazott anya menekül, vagy másik településről érkezik és nincs hol lakniuk leégett a házuk, megszűnt az albérlet többnyire gyermekkel érkeznek. Az ő elhelyezésük nem egyszerű különösen, ha nincs érdi bejelentett lakcímük. Ebben az esetben megkeressük a lehetőséget egy állandó lakcímre, hogy el tudjuk helyezni intézménybe védett helyre. A családi krízisek nagyon gyakoriak és ezekben a helyzetekben ismeretek kapcsolatok  segítségét keresem. Ilyen segítség volt a beteg kisfiú speciális  rokkant kocsijára gyűjtés amire 266 ezer forintot kellett volna a családnak kifizetni - tb.  támogatással együtt volt ennyi -  ami nekik lehetetlen volt. De láthatóan a segítés ott van mindenkinek szíve mélyén mert nagyon gyorsa összejött a szükséges összeg.
Jelenleg szociális gondozó és ápoló képzést szervezek a Kajy Jag Roma Nemzetiségi iskolával duális képzés formájában, 14-18 éves korú gyermekeknek. A Szociális Gondozó Központ jelezte, hogy ápoló hiány van a hálózatban. Ezt a képzési formát a szükség hozta létre, mivel szociális ellátásban súlyos szakember hiány van, jelenleg képzés nélkülieket is alkalmazni kell, mert nem tudnák ellátni a feladatot.
Gyakran a cigány kisebbségi önkormányzat segítségét is be kell vonni, ha valakinek autós bútor vagy egyéb szállításra van szükségük. Van egy evangelizációs alkalmuk vasárnaponként időnként elmegyek hozzájuk, hogy a kapcsolatunk élő legyen.
A felebaráti szeretetben mozgósítanunk kell egész emberségünket és nem kellene azt gondolnunk, hogy minél kevésbé emberi valami, annál istenibb. Személyiségünk teljes odaadása az, amely az igazi találkozáshoz feltétlenül szükséges.
Tarnóczi Mária

You have no rights to post comments