A borfogyasztás kezdetei

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2025. július 09. szerda

Trójában már i.e. 2500-ban ittak bort, méghozzá vöröset - első alkalommal sikerült kémiai bizonyítékot találni arra, hogy a trójaiak valóban ittak bort. A Tübingeni Egyetem kutatóinak gázkromatográfia segítségével sikerült igazolni az eddigi feltételezést, ráadásul azt is megállapították, hogy nemcsak az elit, hanem a köznép tagjai is fogyasztottak bort.

Az Égei-tenger térségében már több mint száz, magas, karcsú, kétfogantyús agyag ivóedényt, un. depasz amphiküpellónt találtak az ásatásokon, amelyről a trójai háború egy részét elmesélő Iliász is említést tesz. Az egyetem gyűjteményéhez tartozik egy ép darab, amelyből mintát vettek, ezt 380 Celsius-fokra hevítették, majd gázkromatográfiával és tömegspektrometriával vizsgáltak meg. Az elemzés során borostyánkősav és pirosszőlő-sav jelét észlelték. Ezek az anyagok a szőlő erjedésekor szabadulnak fel, ami igazolja, hogy a serlegekből bort ittak.

A kutatók eddig úgy tartották, hogy a bronzkorban a bor a legdrágább ital, a depasz serleg pedig a legértékesebb edény volt, utóbbiak jellemzően palota- és templomkomplexumokban kerültek elő. Éppen ezért a kutatók arra gondoltak, hogy bort általában különleges alkalmakkor fogyaszthattak az előkelők. Ám a gázkromatográfiás vizsgálatok kimutatták, hogy az egyszerűbb ivóedényekben is felfedezhetők a bor nyomai, azaz a bor a köznép számára is mindennapi volt az ókorban.

(Messer Hungarogáz facebook oldaláról)