Sípos (S) Gyula: A mester oktat

Kategória: Irodalom Megjelent: 2021. december 08. szerda

Ez a felhőtakaró egy tünemény – mondta a mester gúnyosan -, és sajnos tömény giccs. Értem én, hogy valami szépet akart festeni, és a kép azt is állítja, hogy a naplemente szép, de ennek a szépnek bennem kellene létrejönnie, és ez nem történik meg. Ez a képeslap-festészet csak arra jó, hogy odaadja a nagyikának, akassza fel a kanapé fölé. Nagyon fog neki örülni, és ha maga dekoratőr akar lenni, a legjobb úton jár.

Tegye le az ecsetet, ezen már nem lehet segíteni. Esetleg készítsen erről egy fotót, töltse fel a gépére és dolgozzon rajta egy kicsit digitálisan. Próbáljon valami párbeszédet létrehozni a színek és a formák között, ha már mindenképp mesélni akar valamit. Hozza mozgásba, mozdítsa ki ezekből a közhelyekből, kísérletezzen!
Vagy vakarja le az egészet, jó ez a vászon, lehet még használni, aztán kezdje elölről, de ne a saját gondolkodási rutinja szerint. Felejtse el, hogy a naplemente szép. Miért nem tragikus? Hát nem félelmetes, ahogy eltűnik a világosság, és jön a sötétség? És egyáltalán, miért kell magának bármilyen gondolati, érzelmi kapaszkodó? Maga festő akar lenni, akkor elégedjen meg a színekkel és a formákkal. Azokat tegye oda a vászonra, aztán nézze meg, mi történik.
Ha el akarja magyarázni, hogy a naplemente szép, akkor inkább írjon esszét. Ha meg akarja mutatni, hogy a naplemente szép, menjen el reklám grafikusnak. De ha létre akarja hozni a szépet, akkor itt az ideje, hogy belehaljon az alkotásba. Maga még fiatal, van rá harminc, negyven éve. Talán sikerül. Talán holnap, talán tíz év, talán soha, de legalább megpróbálta…

You have no rights to post comments