100 éve eltűnt jeruzsálemi erődítményt találtak meg

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. november 04. szerda

Izraeli régészek megtalálták IV. Antiokhosz szeleukida uralkodó Akra nevű jeruzsálemi erődítményét, amit több mint egy évszázada kerestek az archeológusok - jelentette az MTI. Egy egykori parkoló helyén tárták fel az utóbbi hónapokban az Akra nevű rejtélyes erődítményt, ami mind Josephus Flaviusnál, mind a Makkabeusok könyvében szerepel. A hely a jelenlegi jeruzsálemi óvároson kívül, a Dávid városaként ismert ókori Jeruzsálem területén található.

Ez az utóbbi évek legjelentősebb régészeti tudományos felfedezése - hangsúlyozta a leleteket bemutató sajtótájékoztatóján az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) fennhatósága alatt az ásatást vezető három szakember, Doron Ben-Ami, Jana Tekanovec és Szalome Kohen.
Az archeológusok által több mint egy évszázada keresett katonai erőd Flavius szerint a szeleukida görögök hatalma idején makedón katonák és hellenizálódott zsidók szálláshelyeként szolgált, és a közeli Templomhegy feletti felügyeletet biztosította.
A források szerint noha a Makkabeus felkelés visszafoglalta a Templomhegyet a zsidók számára, de Júdás Makkabeusnak nem sikerült elfoglalnia az i.e. 168-ban emelt Akra erődöt és elűzni az ott állomásozó görögöket. Csak a Hasmóneus-dinasztia Simon nevű uralkodója tudta lerombolni az építményt i. e. 141-ben.
(index.hu)

You have no rights to post comments