II. János Pál pápa vérereklyéje kerül a lengyel parlament kápolnájába

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. október 19. hétfő

Különleges relikviát kapott a lengyel parlament: az épület kápolnájába kerül egy II. János Pál pápa vérét tartalmazó fiola. A konzervatív szenátorok kezdeményezése a baloldali politikusok kritikáját váltotta ki, akik az állam és az egyház határozott elkülönülésének igényére hivatkoznak.

Október 22-én tartják a 2005. április 2-án, az általa liturgikus nappá tett Isteni Irgalmasság vasárnapjának vigíliáján elhunyt pápa emléknapját. Október 16-án, pénteken a krakkói érsek és a pápa egykori személyi titkára, Stanislaw püspök ünnepélyesen átadta a képviselőknek a relikviát – olvasható a Rzeczpospolita című lapban. „Ha nem lett volna II. János Pál pápa, se a szabad Lengyelország, se a parlament nem létezne mai formájában” – mondta el a parlamenti kápolna hajdani káplánja, Pawel Powierza.
A pápai vért tartalmazó fiola nem az első ereklye, amely a lengyel parlamentbe kerül. A 2004-ben szentté avatott Gianna Beretta Molla relikviái 2006-ban kerültek a kápolnába. Az olasz nő 1962-ben, 39 éves korában (alig egy héttel gyermeke születése után) rákban hunyt el, és a katolikus egyház által irányított abortuszellenes mozgalom jelképévé vált, mivel magzata védelmében utasította el daganata kezelését. Az olasz orvosnő személyében először avatott szentté férjezett asszonyt a katolikus egyház.

Fotó: Újpalotaitemplom.hu

MTI/Magyar Kurír

You have no rights to post comments