Eddig biztató hírek a tűzszünetről

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. február 15. vasárnap

Életbe lépett közép-európai idő szerint szombaton 23 órakor a tűzszünet Kelet-Ukrajnában. Vlagyimir Puytin orosz elnök pedig megerősítette, hogy elkötelezett a tűzszünet tiszteletben tartása mellett. A nehézfegyverek elhallgattak...

A fegyvernyugvás része annak a megállapodásnak, amit a héten dolgozott ki Petro Porosenko ukrán elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő, Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia köztársasági elnök. Néhány órával a fegyvernyugvás kezdete előtt még minden bizonytalannak tűnt, kölcsönös vádaskodások közepette dúltak a harcok. Petro Porosenko pedig azt mondta, hogy hadiállapotot vezethetnek be egész Ukrajnában.

Putyin is tűzszünetet akar
Közben Vlagyimir Putyin megerősítette elkötelezettségét a tűzszünet tiszteletben tartása mellett. Francois Hollande francia köztársasági elnökkel és Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetésében az orosz államfő azt is kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok is készek betartani a tűzszünetet.

Az első órák
Helyszíni jelentések szerint az első órákban úgy tűnt, a kelet-ukrajnai válságban érintett felek túlnyomórészt tiszteletben tartják a helyi idő szerint szombat éjfélkor életbe lépett tűzszünetet. Hírügynökségek értesülései szerint tüzérségi tűz nem hallatszott sem Donyeck, sem Mariupol, sem Debalceve - a legfőbb fegyveres konfliktusövezetek - térségében. Kézifegyverekből egy-egy lövést lehetett hallani Donyeckben a tűzszünet kezdetét követően. Egyes szakadár nyilatkozatok szerint ukrán katonák megsértették a tűzszünetet egyebek között a donyecki repülőtérnél, de ezt független forrásból nem erősítették meg.

A 13 pontos intézkedéscsomag - a tűzszünet betartása esetén - rendelkezik a nehézfegyverek visszavonásáról és a fogolycseréről is.
Az említett négy vezető ( a "normandiai négyek") szombaton is konzultáltak egymással, és mind Porosenko, mind Putyin megerősítette elkötelezettségét a tűzszünet tiszteletben tartása mellett. Bejelentették azt is, hogy vasárnap ismét megbeszélik a tűzszünet első tapasztalatait.
A fegyvernyugvás kezdetét követően John Kerry amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, akitől a minszki megállapodás teljes tiszteletben tartását kérte. Kerry különösen a debalcevei helyzet miatt fejezte ki aggodalmát, ahol az oroszbarát szeparatisták még közvetlenül a fegyvernyugvás kezdete előtt is szorongatták az enklávét védő ukrán katonákat.
(origo.hu)

You have no rights to post comments