Európa fagyos szíve: Norvégiában börtönt kaphat, aki pénzt ad a hajléktalanoknak

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. február 06. péntek

Egy év börtönt is kaphat az a norvég állampolgár, aki pénzt, menedéket vagy élelmiszert kínál fel hajléktalannak, derül ki a törvényjavaslatból, amelynek az a célja, hogy megakadályozza az utcai koldulást a norvég városokban, számol be a Local norvég napilap a weboldalán.

Az eredeti törvényjavaslat célja az utcai koldulást tiltotta volna be, de az új változat kriminalizálja azokat az embereket is, akik az utcán élőknek különféle módon segítenek. Az újság megszólított egy hajléktanokkal foglalkozó nőt is, aki csalódott és felháborodott a törvényjavaslat miatt, mert szerinte az hihetetlen, hogy azért akarnak megbüntetni valakit, mert segíteni akar másokon.
Vidar Brien-Karlsen, a norvég Igazságügyi Minisztérium államtitkára, a jobboldali Haladás Párt tagja szerint a törvényre azért van szükség, hogy a rendőrség hatékonyabban tudjon fellépni az olyan személyek ellen, akik Norvégiában "professzionális koldusok" teljes hálózatát alakították ki és irányítják.
Ez szervezett bűnözés, éppen ezért kell a rendőrség számára nagyobb hatáskört biztosítani - mutatott rá az államtitkár. Karin Andersen, a baloldali Szocialista Párt képviselője ugyanakkor a norvég kormányt a "szegénység kriminalizálásával" vádolta meg. Európa leggazdagabb országai kriminalizálják Európa legszegényebb embereit - írta a Twitteren. Hozzátette még, hogy a segítségkérés megtiltása gyakorlatilag a véleménynyilvánítás szabadságának tagadásával egyenlő.
A törvényjavaslat hatálybalépéséről a végső döntést február 15-én hozzák meg a norvég képviselők.
(Bőtös Botond, index.hu)

You have no rights to post comments