20 új bíborost nevezett ki Ferenc pápa

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. január 05. hétfő

20 új bíboros 18 országból – ezzel tovább erősödik a bíborosi kollégium nemzetközisége. Ferenc pápa január 4-én az Úrangyala imádságot követően közzétette az új bíborosok névsorát. A Szentatya február 14-re hívja össze a bíborosi konzisztóriumot, amelynek keretében 20 új bíborost kreál. Közülük összesen egy kuriális bíboros...

Kedves Fivéreim és Nővéreim! Köszöntelek benneteket kedves zarándokok, akik Olaszországból és számos más országból jöttetek Rómába, hogy részt vegyetek ezen az imádságon. Külön köszöntöm a Casirate d’Adda, Alfianello, Val Brembilla és Verona környékéről és városából érkezett zarándokokat. Mindenkinek jókívánságaimat fejezem ki ezen a Karácsony utáni második vasárnapon, melyben meghosszabbítódik Jézus születésének az öröme.

Februári konzisztórium a kúrai reformjának előkészítésére és 15 új bíboros kreálására

Amint azt már jelezték, február 14-én örömmel tartok konzisztóriumot, amelyen kinevezek tizenöt új bíborost, akik a világ minden kontinensének 13 országából származnak. Ezzel kifejezésre juttatom azt az elszakíthatatlan köteléket, mely Róma egyházát és a helyi egyházakat, bárhol a világon, összekapcsolja. Február 15-én vezetni fogom az új bíborosok ünnepi beiktatási szertartását, miközben február 12-én és 13-án konzisztóriumot tartok minden bíborossal, hogy megfontoljuk a római kúria reformjára vonatkozó iránymutatásokat és javaslatokat.

Az új (választó) bíborosok névsora:

Dominique Mamberti, Sagona címzetes érseke, az Apostoli Szignatúra Legfelsőbb Bíróságának prefektusa (Franciaország),
Manuel José Macario do Nascimento Clemente, lisszaboni pátriárka (Portugália),
Berhaneyesus Demerew Souraphiel C.M.(Congregatio Missionis – lazarista), Addisz-Abeba érseke (Etiópia)
John Atcherley Dwe, Wellington érseke (Új-Zéland)
Edoardo Menichelli, Ancona-Osimo érseke (Olaszország)
Pierre Nguyên Văn Nhon, Hanoi (Vietnam)
Alberto Suàrez Inda, Morelia érseke (Mexikó)
Charles Maung Bo S.D.B. (szalézi), Yangon érseke (Mianmar)
Francis Xavier Kriengsak Kovithavanij, Bangkok érseke (Thaiföld)
Francesco Montenegro, Agrigento érseke (Olaszország)
Daniel Fernando Sturla Berthuet, S.D.B. (szalézi), Montevideo érseke (Uruguay)
Ricardo Blázquez Pérez, Vallodolid érseke (Spanyolország)
José Luis Lacunza Maestrojuán, O.A.R., (augusztiniánus) David püspöke (Panama)
Arlindo Gomes Furtado, Zöld-foki Santiago püspöke (Zöld-foki-szigetek)
Soane Patita Pain Mafi, Tonga püspöke (Tonga-szigetek)

Öt új (nem választó) bíboros kinevezése

A bíborosi testület tagjaihoz kapcsolok ezen kívül különféle országokból származó öt nyugalmazott érseket és püspököt, akik a lelkipásztori szeretetük révén megkülönböztetett elismerést szereztek a Szentszék és az Egyház iránti szolgálatukban. Ők képviselik azt a számos püspököt, akik ugyanolyan lelkipásztori buzgósággal tanújelét adták a Krisztus, az Isten népe iránti szeretetüknek, akár a Római Kúriában akár a Szentszék diplomáciai tevékenységében végzett szolgálatuk által.

Névsoruk

José de Jesús Pimiento Rodriguez, Manizales nyugalmazott érseke (Kolumbia)
Luigi De Magistris, Nova címzetes érseke, nyugalmazott fő pro-penitenciárius, (Olaszország)
Karl-Joseph Rauber, Giubalziana címzetes érseke, apostoli nuncius, (Németország) (Karl-Josef Rauber érsek 1997 és 2003 között Magyarország és Moldávia apostoli nunciusi tisztét töltötte be budapesti székhellyel - a Szerk.)
Luis Héctor Villalba, Tucumán nyugalmazott érseke (Argentína)
Júlio Duarte Langa, Xai-Xai nyugalmazott püspöke (Mozambik).

Imádkozzunk az új bíborosokért, hogy megújítva a Krisztus iránti szeretetüket, az ő evangéliumának tanúságtevői legyenek Róma Városában és a világban, továbbá lelkipásztori tapasztalatukkal intenzívebben segítsenek engem az apostoli szolgálatomban!

Jó vasárnapot mindenkinek! Ma szép nap van, alkalmas a múzeumlátogatásra! Kérlek benneteket, ne feledkezzetek meg imádkozni értem! Jó ebédet és viszontlátásra!

A „perifériák” bíborosai - P. Federico Lombardi SJ jegyzéke

P. Federico Lombardi SJ, a vatikáni Sajtóterem igazgatója jegyzékében rámutatott: nyilvánvaló, hogy a pápát az új bíborosok kiválasztásában az egyetemesség vezette: az új bíborosok a világ 18 országát képviselik. Ezen túlmenően: a választó bíborosok 14 származási országa közül 6 nemzetnek jelenleg, vagy még soha a történelem folyamán nem volt bíborosa, mint például a Zöld-foki-szigetek, Tonga-sziget vagy Myanmar, ahol kis egyházi közösségekről vagy kisebbségi helyzetben lévő közösségekről van szó. A Zöld-foki Santiago egyházmegyéje például az egyik legősibb afrikai egyházmegye; a mexikói Morelia pedig olyan térségben található, amelyet erőszak sújt.

Mindössze egy új kuriális bíborost nevezett ki a pápa

A Római Kúria egyetlen új bíborosa Dominique Mamberti érsek. A pápa nyilvánvalóan bíborosi feladatnak kívánja tekinteni a kongregációk és néhány más rendkívül fontos kúriai intézmény prefektusainak tisztségét, mint ebben az esetben az Apostoli Szignatúra Legfelsőbb Bíróságát. Ugyanakkor a pápa nem tartja kötelező jellegűnek, hogy ragaszkodjon a ’bíborosi székek’ hagyományához, amely történelmi okokból tovább él egyes országokban, ahol a bíborosság szinte automatikusan kapcsolódott bizonyos székekhez. Ami a nyugalmazottakat illeti, a szentszéki Sajtóterem igazgatója hangsúlyozta, hogy a bíborosi kinevezés elismerés, amelyet jelképesen néhányan kapnak meg, de az elismerés mindenki érdemeinek szól.

Végül P. Lombardi néhány statisztikai adattal szolgált: „a 120 választó bíboros számához képest 12 ’szabad’ hely volt a Bíborosi Kollégiumban jelenleg, illetve lesz az elkövetkező hónapokban. A pápa kissé túlhaladt ezen a számon, de nagyon kevés eltéréssel, lényegében a számot alapvetően tiszteletben tartotta”.

A legfiatalabb új bíboros Tonga érseke, az 54 éves Patita Pain Mafi, míg a legidősebb, a nyugalmazott manizalesi érsek, a 96 éves Pimiento Rodríguez.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

You have no rights to post comments