Amikor az ostobaság győz - tízmilliós bírságra számíthat egy lomizó

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. október 21. kedd

Többször írtunk már a lomizás előnyeiről. Sok szegény család megélhetését biztosítja, segít a hulladék újrahasznosításban. A törvények megváltoztatásával most ezt a munkát is bűnné tették. Íme:  "A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei tetten értek Abonyban egy fémfelvásárlót, aki illegális fémkereskedelem miatt több mint 10 millió forint bírságra számíthat. A hulladéktörvény alapján a lomizás lopásnak minősül.

A pénzügyőrök a rendőrséggel közösen ellenőriztek a Pest megyei városban, amikor meghallották, hogy a környéken hangosbemondóban fémhulladék felvásárlását hirdetik. A pénzügyőrök felkeresték a felvásárlót, aki egy személyautóval és utánfutóval járta a környéket. Amikor megállították, épp egy családi ház tulajdonosától akarta megvenni a ház elé kirakott hulladékfémet.
Húsz éve foglalkozik lomizással
A közlemény szerint az ellenőrzés közben kiderült, hogy a felvásárló 20 éve foglalkozik lomizással, és a fémtörvény hatálybalépése óta már több mint 45 tonna különféle fémhulladékot adott le a fémkereskedőknek. Az utánfutójában lévő 180 kilogramm háztartási fémhulladékot és a szállításra használt gépkocsit a pénzügyőrök lefoglalták.
A lomizás lopásnak minősül
Az illegális fémkereskedelmi tevékenység miatt a „vasazó” férfi több mint 10 millió forint bírságra számíthat. Általános esetben a hulladéktörvény alapján a lomizás lopásnak minősül, így ebben az esetben is a rendőrség megvizsgálja a megtalált fémhulladék eredetét, és utána teszik meg a szükséges intézkedéseket – olvasható a közleményben."
(origo.hu)

You have no rights to post comments