Hírek az új Babilonból: perlik a tortakészítőt, újabb botrányos Jézus-film?

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. július 09. szerda

Két hír az új Babilonból: 1. A cukrászda nem volt hajlandó elkészíteni egy homoszexuális propaganda tortát, erre beperelték. 2. A tavaly megjelent, Jézus istenségét tagadó sikerkönyvből már készül a forgatókönyv...

1. Bíróságon végződhet a melegtorta ügye

Melegházasságot támogató tortát szeretett volna a vásárló, de az Ashers Baking Company nevű keresztény cukrászda elutasította a rendelést Észak-Írországban, írja a BBC. A melegjogi aktivista a Szezám utcából ismert Bert és Ernie alakját, valamint a Queerspace nevű belfasti homo-, bi- és transzszexuálisokat tömörítő szervezet logóját szerette volna a tortán látni. A süteményt a nemzetközi homo- és transzfóbia ellenes világnapra készíttette volna el.

A cukrászdát a McArthur-család alapította 1992-ben, hat különböző üzletük van, és hatvankét embert foglalkoztatnak Észak-Írországban. A cég vezérigazgatója, a huszonnégy éves Daniel McArthur szerint az ő régiójukban a házasság még mindig egy nő és egy férfi közti szövetséget jelent. A megbízást a rendelést követő hétfőn azzal mondták vissza, hogy az ellentmond a hitüknek és a Biblia tanításának is.

Hat héttel később az egyenlő bánásmódért felelős bizottság levélben értesítette a cukrászdát arról, hogy vásárlójukat szexuális hovatartozása miatt diszkriminálták, és jogi lépéseket fontolgatnak ellenük. Az Ashers Baking Company a helyi keresztény intézethez fordult segítségért, akik biztosították őket a támogatásukról. Daniel McArthur a cukrászda nevében elmondta: nem először utasítanak vissza vásárlói felkérést, korábban is előfordult már, hogy pornográf képanyag vagy sértő, trágár nyelvezet miatt utasítottak vissza egy-egy rendelést.
(index)

2. Film lesz a Jézusról szóló botránykönyvből

David Heyman, a Gravitáció és a Harry Potter-franchise producere irányítja majd Reza Aslan teológus tavaly megjelent,  Zealot: The Life And Times Of Jesus Of Nazareth című könyvének filmes adaptációját. És ha visszaemlékszünk, mekkora port vert fel Darren Aronofsky Noé-filmje, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ezzel még több baja lesz a keresztény fudamentalista csoportoknak.

Aslan könyve ugyanis a bibliai értelmezéseket, csodatételeket, feltámadást és egyéb, megkérdőjelezhető hitelességű eseményt figyelmen kívül hagyva csak a történelmi tényekre támaszkodva írta meg Jézus történetét, amiért a szerző kapott hideget-meleget a konzervatív sajtóban - elsősorban azért, mert muszlim, így a keresztények egy része szerint eleve nem is írhat hitelesen Jézusról.

A Lionsgate stúdió még tavaly decemberben vette meg a könyv filmjogait, és az a céljuk vele, hogy Jézust emberként ábrázolják, minden vallási kontextustól mentesen. A forgatókönyvet most írják, ha tényleg lesz a filmből valami, 2016 vége előtt nemigen kerül a mozikba. (Variety)
(index)

You have no rights to post comments