Halálra ítélték...

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. május 17. szombat

Halálra ítéltek egy szudáni nőt, mert kikeresztelkedett és keresztény férfihoz ment feleségül. Egy másik asszony a második gyerekét várja, ennek ellenére száz korbácsütésre és halálra ítélték hasonló okból, bár ő eleve keresztény volt...

1. Halálra ítélt a szudáni bíróság egy 27 éves asszonyt, aki a kikeresztelkedett és keresztény férfihoz ment feleségül – írta a Reuters. A korábban hozott ítélet szerint Mariam Yahya Ibrahim Ishagnak csütörtökig kellett volna visszatérnie az iszlám hitre, ám mivel ezt nem tette meg, az ítélet érvénybe lépett. A lány valójában anyja nyomán keresztényként nőtt fel, ám apja iszlám hitű volt, ezért a szudáni törvények szerint muzulmánnak tekintendő – annak ellenére, hogy apja nem is élt a családdal.

Szudánban ez volt az első, bíróság által tárgyalt kikeresztelkedési ügy. Egyelőre nem tudni, hogy az ítélet végrehajtását mikorra tervezik.

A kikeresztelkedés tilalma nem csak a 97 százalékban iszlám Szudánban, de a jóval nyitottabb Egyiptomban is ismert, ahol becslések szerint az ország 15-20 százalékát a kopt keresztények adják.

*

2. Magyar Kurir: 100 korbácsütésre és halálra ítéltek egy keresztény édesanyát Szudánban. A második gyermekét váró nőt házasságtöréssel és hitehagyással vádolják.

„Elkeserít minket egy anya, méghozzá egy második gyermekét váró anya halálra ítélése, akit hite megvallásáért és egy másik keresztény emberrel kötött házasságáért ítéltek el – nyilatkozta William Stark, a keresztények jogait védő szervezet, az International Christian Concern (ICC) munkatársa. Ez a kivételesen súlyos büntetés, amely a korai al-Bashir rezsim al-Turabi radikálisai által előterjesztett törvény alapján született, szintén jele annak, hogy erőteljes iszlamizáció jellemzi Szudán politikáját. A ICC attól is tart, hogy nem Mariam lesz az egyetlen keresztény, aki szenved az egyre radikálisabb szudáni kormányzat uralma alatt, amely erőszakosan érvényesíteni akarja a saríát (az iszlám jogot) az egész országban.

Az ICC jelentése szerint a nő ortodox keresztényként nőtt fel, a kartúmi egyetemen szerzett diplomát, gyakorló orvos. Az amerikai állampolgárságú,  dél-szudáni származású, keresztény Daniel Wanihoz ment feleségül. Mivel azonban ő maga az iszlám Szudánban született, hivatalosan muszlimnak tekintik, ezért a szudáni törvények szerint a nem muszlim férfival kötött házassága érvénytelen.

Mariam Yahia Ibrahimot az Omdurman szövetségi női börtönben tartják fogva 20 hónapos kisfiával február óta. A kartúmi El Haj Yousif bíróság ítélte el. A halálos ítéletet második gyermeke világra jötte után tervezik végrehajtani.

Miután 2011-ben Dél-Szudán elnyerte függetlenségét, Szudánban keresztény segélyszervezetek segítették az iszlám kormány által üldözött keresztények menekülését. Mintegy 8 ezer kereszténynek segítettek biztonságosan eljutni Dél-Szudánba, ennek ellenére sokan maradtak és szenvednek el üldözést az országban.

Északon a kormány egyre inkább keresztényellenessé válik – Patrick Sookhdeo, a Barnabas Fund keresztény segélyszervezet nemzetközi igazgatója nyilatkozott így 2013 augusztusában egy interjúban. A törvénykezés a saríán alapszik, és erőteljesen keresztényellenes. A nőket megkorbácsolhatják és bebörtönözhetik akár azért is, mert öltözködésükben megsértik az iszlám jogot. Ez óriási probléma – tette hozzá az igazgató – és elmondta: az említetteken túl több keresztény templomot is támadás ért.

Szudánban 1983 és 2005 között polgárháború zajlott, amely mintegy kétmillió áldozatot követelt, legtöbbjük déli keresztény volt.

Az USA Nemzetközi Vallásszabadsági Bizottsága Omar Hassan al-Bashir kormányát bűnösnek találta a vallásszabadság ellenében elkövetett módszeres, folyamatos és borzalmas erőszak tekintetében.

A bizottság 2014-es jelentése szerint Szudánban a saríát a muszlimok és a nem muszlimok esetében egyaránt alkalmazzák – csonkításra, korbácsolásra ítélnek embereket állítólagos bűncselekményekért és „erkölcstelen viselkedésért”, továbbá letartóztatják a keresztényeket térítő tevékenység vádjával. (Magyar Kurír)

You have no rights to post comments