Elkészült a nemzeti alkoholstratégia

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. április 29. kedd

Társadalmi egyeztetés előtt áll a nemrég elkészült nemzeti alkoholstratégia, a kormány szerint a dokumentum azért készül, mert Magyarország számára a legtöbb országénál jelentősebb terhet jelent az alkoholfogyasztás, a visszaszorítása érdekében fel kell lépni.

Az egészségügyi államtitkárság koordinálásával az Országos Addiktológiai Centrum kidolgozta az alkoholfogyasztás visszaszorítását célzó, "a nemzetközi tudományos eredményekkel szinkronban lévő" nemzeti alkoholstratégia tervezetét – közölte az államtitkárság. Az államtitkárság szerint Magyarország számára a legtöbb országénál jelentősebb terhet jelent az alkoholfogyasztás, a visszaszorítása érdekében fel kell lépni. Az anyag a "Szakpolitikai program az alkoholprobléma Visszaszorítására 2014–2018" címet kapta. Azt még nem tudni, pontosan mikor kerülhet ki véleményezésre a kormány honlapjára.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2013-as felmérése is rámutatott arra, hogy Európában az alkoholizmus az egyik leggyakoribb haláloknak számít – habár nem mindig lehet pontosan meghatározni az abból fakadó egészségügyi szövődményeket –, de az alkoholizmusból fakadó rákbetegségek aránya Magyarországon a legmagasabb – olvasható a lapban.
(origo)

You have no rights to post comments