Megmenthető-e még a Colorado folyó?

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. március 29. szombat

Egy tározóból vízzel árasztják el Mexikóban a Colorado folyó alsó szakaszát, hogy új életre keltsék a duzzasztógátak és a párolgás miatt évtizedek óta száraz torkolatvidékét.

A csontszáraz meder feltöltését csütörtökön kezdték meg a folyó legdélibb víztározójából, a mexikói területen fekvő, de az amerikai határhoz, az arizonai Yuma városához közeli Morelos-tóból.

Három szakaszban május 18-ig összesen 130 millió köbméter vizet juttatnak a Río Colorado több mint 100 kilométeres legalsó, a Kaliforniai-öbölbe torkolló szakaszába abban a reményben, hogy sikerül feltámasztani a folyó egykori gazdag élővilágát. A folyómederbe engedett vízből 200 ezer háztartás vízellátását lehetne megoldani egy egész éven át.

Az ökológiai projekt megvalósításában Mexikó szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal, amelynek területén a folyó nagyobb része halad. A The Nature Conservancy zöldszervezet szerint a folyó elárasztása fontos lépés a Colorado folyó és deltája egyedülálló ökoszisztémájának helyreállításához.

A folyó majdnem teljes hosszában emelt számos duzzasztógát és az erős párolgás miatt a Río Colorado (mexikói szakasza) már alig szállít vizet a száraz évszakokban. Amerikai területen hét, Mexikóban két állam (Baja California és Sonora) függ a Colorado folyótól.

(origo)

 

You have no rights to post comments