Bezár az Amerikai Magyar Múzeum

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. március 24. hétfő

A Passaicban lévő múzeumot pénzszűke miatt rakják ki az eddigi helyéről.

Pénzszűke miatt hamarosan kiszorul Passaic város Reid Emlékkönyvtárából az Amerikai Magyar Múzeum – közölte a The Record című, New Jersey állambeli napilap. A költségvetési megszorításokra kényszerült könyvtár áprilistól bérbe fogja adni első emeletét, amely 1981 óta adott otthont a múzeumnak. „Nem esik jól, ami történik, de ilyen az élet. A város éveken át nagyon jó volt hozzánk” – nyilatkozott Magyar Kálmán, a múzeum igazgatója az intézmény váratlan bezárásáról.

A múzeumban népművészeti tárgyakat, festményeket és 1956-os dokumentumokat állítottak ki. Ezeket egyelőre raktárban tartják majd.

A Newarktól északra fekvő Passaicban és a környék gyáraiban és malmaiban a 20. században számos kelet- és közép-európai talált munkát. A legtöbb magyar ma a várossal határos Cliftonban és Garfieldben él. A Reid könyvtár környékének lakossága ma már túlnyomórészt mexikói származású.

Van azért még másik magyar múzeum Amerikában – például a clevelandi gyűjtemény, amit magyar önkéntesek alapítottak és üzemeltetnek. 

(index)

You have no rights to post comments