Létrejött az Árpád-ház program megvalósítását irányító testület

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. február 28. péntek

Megalakult az Árpád-ház program megvalósítását koordináló testület, amelynek egyik legfontosabb feladata a székesfehérvári királyi koronázó és temetkezési templom romterületéhez kapcsolódó látogatóközpont megvalósítása.

Az irányító testület tagja Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere; Lázár János, miniszterelnökséget vezető államtitkár; Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter; Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke; Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke; Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma február 27-én az MTI-vel.

A kormány 2013. november 15-én határozott a székesfehérvári nemzeti emlékhelyhez kötődő látogatóközpont megvalósításáról; az ezzel kapcsolatos hosszú távú koncepció kidolgozása érdekében testület felállítását rendelte el.

A döntés célja, hogy Magyarország 2022-ben az Árpád-ház európai rangjához méltó módon ünnepelhesse meg az Aranybulla kiadásának 800., majd 2038. augusztus 15-én Szent István halálának 1000. évfordulóját – olvasható az összegzésben.

Az Árpád-ház program tudományos kutatási és fejlesztési alprogramokból áll, amelyek korszerű módon tárják fel, rendszerezik és összegzik a megadott témaköröket; előkészítik a fejlesztési projekteket és a Kárpát-medencei ünnepi felkészülést. A tudományos alprogramok eredményeként ki lehet majd jelölni a Kárpát-medence emblematikus bemutatási helyszíneit is. A fejlesztési alprogramok örökségvédelmi helyreállítási, bemutatási és ismeretterjesztési projektekből állnak, ezek első eleme lehet a város által régóta tervezett látogatóközpont megvalósítása – áll a közleményben.

MTI/Magyar Kurír

You have no rights to post comments