Sajtótájékoztató a család témájával foglalkozó rendkívüli konzisztórium első üléséről

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. február 24. hétfő

A február 20-án délelőtt megkezdődött kétnapos bíborosi tanácskozáson közel 150-en vannak jelen a Bíborosi Kollégium tagjai közül. Vannak olyanok is, akik betegség miatt, korra való tekintettel vagy más okból nem tudtak Rómába utazni, vagy csütörtökön délelőttre még nem érkeztek meg. Megemlékeztek Capovilla bíborosról, aki a legidősebb a főpásztorok között, és nem vesz részt az ülésen.

Sodano bíboros köszöntő szavai, Ferenc pápa rövid beszéde és Kasper bíboros bevezető előadása után a délelőtti ülésen két rövid bíborosi felszólalásra maradt idő.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő tájékoztatott, hogy Walter Kasper bíborosnak a család témájáról tartott beszédét a Bíborosi Kollégium nem teszi közzé. Nem azért, mert különleges titkokat tartalmaz, hanem a korrektség miatt, hiszen az a konzisztóriumi atyák felhasználására és a konzisztórium munkája érdekében készült.

Lombardi atya ezt követően felolvasta az újságíróknak Kasper bíboros beszédének utolsó szavait, következtetéseit, amelyek jól tükrözik a kiindulási pontot a konzisztórium számára:

„Pozitív kiindulási pontot kell választanunk, fel kell fedeznünk és hirdetnünk kell a család evangéliumát annak minden szépségében. Az igazság annak szépségén keresztül győz meg. Szavakkal és tényekkel kell hozzájárulnunk ahhoz, hogy a személyek megtalálják a boldogságot a családban, és tanúságot tudjanak tenni más családoknak örömükről.

A családot újra mint családegyházat kell felfognunk, egy egyházként, amely az emberek mellett és velük halad. A családban a személyek otthon vannak, vagy legalábbis otthont keresnek. A családokban az egyház az élet valóságával találkozik. Ezért a családok próbakövet jelentenek a pasztoráció, és sürgetést az új evangelizáció számára. A család a jövő: az egyház számára is a jövő útját jelenti.”

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

You have no rights to post comments