Meghalt a magát istennek valló Sai Baba

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2011. április 24. vasárnap

Vasárnap reggel 86 éves korában elhunyt India egyik legismertebb vallási vezetője, Sai Baba - írja az Associated Press. Igaz, ő azt nyilatkoztatta ki magáról, hogy 96 éves koráig fog élni - végülis csak tíz évet tévedett...

A gurut április elején rossz egészségi állapota miatt lélegeztetőgépre kellett kötni és vesedialízist is kapott az Andhra Pradesh tartományban lévő, puttaparthi kórházban.Sai Baba Isten egyik megtestesülésének vallotta magát éa azt mondta, hogy ő nagyobb mint Krisztus, Mohamed vagy Buddha. Dollármilliárdos örökségén már marakodnak az utódok...

Bhagawan Sri Sathya Sai Baba 2011. március 28-án került kórházba szívműködési zavarok miatt, jelenleg is az intenzív osztályon fekszik. A kórház orvoscsoportja a beteget intubálta és lélegeztetőgépre helyezte. Az orvosok által közzétett jelentése szerint továbbra is mindent megtesznek, hogy egészségi állapotát helyreállítsák. Mások szerint erre már nem sok a remény.

Satya Sai Baba – tizennégyéves korában teljes komolysággal az istenséget választotta életpályának. A nevében található „Satya”-szó hindi nyelven azt jelenti: igazság. Önmagát minden kétséget kizáróan Isten megtestesülésének tartja. Buddha, Krisztus és Mohammed azonban szerinte nem voltak igazi megtestesülések, szanszkritul: avatarok – a guru véleménye róluk meglehetősen lesújtó, azt ugyan elismeri, hogy „némi isteni erejük volt" ..., de „az én erőm végtelen!”– nyilatkozta számtalanszor követőinek.

Sai Baba tanításai nem túlcizelláltak, könnyen befogadhatók és tetszetősek, egyben egyszerűek mint a faék, ami nem csoda, hiszen kijelenti: „Isten vagyok. És te is Isten vagy. A különbség te és énközöttem csupán annyi, hogy míg én ennek tudatában vagyok, te egyáltalán nem tudsz róla”.

Szinte megingathatatlanul biztos benne, hogy küldetését a Földön három inkarnáció alatt fogja bevégezni. Az első inkarnáció elődje volt, őt Shirdi Sai Babának hívták. Ő még halála előtt megjósolta, hogy 8 év múlva születik újra India déli részében. A második inkarnáció, Sathya Sai Baba pontosan 8 év múlva öltött testet. Tanításának egyik alapja: 96 éves koráig fog élni, s őt követi szintén 8 év múlva az utolsó, harmadik inkarnáció, akit Prema Sai Babának fognak hívni. Az utód születésének helyszíne egy Mysore melletti település lesz Indiában.

Híveinek száma az idők során soha nem látott gyorsasággal gyarapodott, minden bizonnyal azért, mert nincs testet próbára tevő gyakorlat, sem meditáció. Jelenlegi hívei között megtalálhatók egyszerű emberek, de hírességek, politikusok is. Nyolcvanadik születésnapjára állítólag egymillió ember érkezett Puttapartiba. Követőinek egyetlen előírást kell csupán betartani, s ez a vegetarianizmus. 1944-ben szentélyt emeltek a tiszteletére a szülőfaluja mellett.1950-ben felépült a Prasanti Nilajam (a béke lakhelye), ma is üzemelő szentélye, ahol tízezer zarándokot tudnak elszállásolni.
Tanításai több vallás elemeit ötvözik, a hindu mitológiát a buddhisták anyagi vágyakon való felülemelkedésével, a tradícionális keresztények Istenszolgálatával, illetve az evangéliumi hívők a közvetlen istentapasztalával szinkretizálja. A statisztika nem téved: ez a sajátos elegy sokak számára igen vonzó.

Míg azonban egyeseknek Sai Baba maga a megtestesült istenséget jelenti, sokan elemi kételyt éreznek vele kapcsolatban.  A vele való kapcsolatnak kárvallottjai is vannak, akik leleplezésére egy weblapot nyitottak, melyet úgymond Satya Sai Baba áldozatainak szánnak. Itt olvashatóak eléggé meredek történetek arról, milyen kontaktusba próbált lépni némely fiatalemberekkel, akiket személyesen fogadott, hogy úgymond életerejüket növelje.
Egyik hívét, Radhakrishna Menont, aki épp a molesztálás miatt tett lépéseket, Sai Baba hálószobájában egy társával együtt meggyilkolták, a feltételezett tettesek pedig rendőrgolyók áldozatai lettek. Volt, aki megpróbált igazságügyi eljárást indítani, mélyebb vizsgálatot generálni az ügyben, de Sai Babát soha egyetlen bíróság sem ítélte el.
Egy hírportál szerint az általa vezetett alapítvány vagyona 400 milliárd rúpiára (1640 milliárd forint) rúg. Emellett persze számos amerikai ingatlannal is rendelkezik. A nagy mágus rendkívüli vagyon felett rendelkező alapítványán belül az utódlás kérdésében már megkezdődött a viszály. Most megindult a tülekedés, hogy ki vegye át a dúsgazdag alapítvány irányítását. Szóba kerültek rokonok, választás és egyéb szervezetek is.

(Az Index és a mindennapi.hu cikkei alapján)

You have no rights to post comments