Oázis a belvárosban

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. február 11. kedd

Új, ingyenes lelkigondozói szolgálat indul február 11-én a Józsefvárosban Oázis néven, szerzetesi közösségek és laikusok együttműködésével. A telefonos lelkisegélynél mélyebb, személyesebb, mégis anonim segítségnyújtásnak kívánnak terepet biztosítani a pszichológia és a direkt lelkipásztori szolgálat közti határmezsgyén – nyilatkozta  munkatársunknak Forrai Tamás, a kezdeményezést elindító jezsuita rend tartományfőnöke.

A jezsuiták Mária utcai rendházának kapujából nyíló Oázisban azokat a fiatalokat és családosokat várják, akik szeretnék, ha valaki meghallgatná őket, akivel megoszthatnák örömüket, bánatukat, feltehetnék kérdéseiket. A szolgálat egyszeri lelkigondozói találkozásokat nyújt minden betérőnek, bármilyen téma foglalkoztatja is őket. Ha több alkalomra van szükség, igyekeznek segíteni a továbblépésben. Bejelentkezés nélkül, térítésmentesen fogadnak mindenkit, kezdetben a hét négyszer fél napján.

Egyre növekszik azoknak a megkereséseknek a száma, ahol a lelkipásztorok önmagukban nem tudnak támaszt nyújtani a hozzájuk fordulóknak – mondja Forrai Tamás, pedig sok tört családból érkező gyermek és fiatal esetében kellene segítséget nyújtani a szabad önismerethez való eljutásban. Tömegével nem lehet keresztény pszichológushoz küldeni a hozzájuk fordulókat, és sokan anyagilag sem engedhetik meg ezt maguknak. Ezért hozták létre egy bécsi intézmény, a Gesprächsinsel mintájára az Oázist, ahol ingyenesen és anonim módon fordulhatnak mentálhigiénés szakemberhez az erre rászorulók.

Egy-egy beszélgetés körülbelül egy órát vesz igénybe, s az önkéntes szakemberek – jelenleg tizenketten vannak – két-három-négy beszélgetés után tudják megállapítani, hogy a hozzájuk fordulóknak mi az alapvető problémájuk, hogyan lehet őket tovább segíteni, szükség esetén más szakemberhez átirányítani. Forrai Tamás a telefonos lelki segélyszolgálatok működéséhez hasonlította az Oázis tevékenységét – itt ugyan kevésbé gyors a segítségnyújtás, viszont a személyes kapcsolat miatt mélyebb és hatékonyabb lehet.

Magyar Kurír
(asz)

You have no rights to post comments