Így van ez - Kihagyták a keresztény ünnepeket az EU-s naptárból

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2011. január 19. szerda

Kimaradtak a keresztény ünnepek, így a karácsony és a húsvét is az Európai Bizottság által kiadott 2011-12-es iskolaév naptárából, amelyben azonban szerepelnek a zsidó, a muzulmán, a hindu, a szikh és a kínai ünnepek. A naptárat 3,5 millió példányban nyomtatták ki, mindez ötmillió euróba került, és iskolák közt osztják szét.

December 25-nél annyi szerepel a naptárból: „Az igazi barát valaki olyan, akivel megoszthatod a bánatod és megduplázza az örömödet.”

Johanna Touzel, a European Catholic Comission szóvivője hihetetlennek nevezte az esetet, hozzátéve: a karácsony és a húsvét keresztények millióinak fontos ünnep, reméli, hogy nem szándékosan hagyták ki a naptárból ezeket. Mint mondta, a karácsony kifelejtése annyit jelentene, hogy ugyanúgy dolgozni kellene december 25-én, mint bármikor máskor.

Martin Callanan, az Európai Konzervatívok vezetője azzal vádolta meg a bizottságot, hogy fontosabb neki a propagandatermékek forgalmazása, mint a karácsony igazi szelleme. Szerinte ráadásul az iskolások kiválóan megvannak az ilyen ajándékok nélkül is, mint az EU-s naptár.

 Egy német kereszténydemokrata EP-képviselő, Martin Kastler úgy fogalmazott: szerinte kibírhatatlan az eurokraták agresszív ateizmusa. A francia Laurent Wauquiez EU-ügyi miniszter pedig egyenesen azt a kérdést tette fel: szégyelljük, hogy az európai identitás alapjai az európai templomtornyok?

Az Európai Bizottság válaszában leszögezte, véletlenül maradtak ki a keresztény ünnepek a naptárból. A bizottság szóvivője viszont úgy fogalmazott: a következő kiadásban kijavítják a hibát, vallásos ünnepeket ugyanis egyáltalán nem szabadna feltüntetni egy ilyen naptárban, elkerülendő a vitákat.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments