Magyar film nyert Karlovy Varyban

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2013. július 07. vasárnap

Magyar sikerrel zárult szombat este a 48. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál. Szász János filmje nyerte a fődíjat, a Kristály Glóbuszt - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap. A nagy füzet az első magyar játékfilm, melyet az 1946-ban alapított fesztivál fődíjával tüntettek. A díjat a film német producere Sőth Sándor vette át a cseh fürdővárosban.


Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, Ópium), a magyar származású Agota Kristof negyven nyelven megjelent kultuszregényéből készült filmje, A nagy füzet 14 filmmel indult a fesztivál versenyprogramjában a Kristály Glóbuszért. A Magyar Nemzeti Filmalap 180 millió forintos gyártási támogatásával készült mozifilm főszereplője egy tízéves ikerpár, Gyémánt László és András amatőrszínészek alakításában. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története.
A kilencedik nap és A bukás című német filmekből ismert Ulrich Matthes mellett a dán Ulrich Thomsen (Születésnap, Testvéred feleségét, Egy jobb világ), Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi is szerepel a filmben. A nagymama szerepében a Jászai Mari-díjas és Kossuth-díjas Molnár Piroska látható. A filmet az Oscar-jelölt osztrák operatőr Christian Berger fényképezte - áll a közleményben.
A 48. alkalommal megrendezett Karlovy Vary filmfesztivál fődíjáról Agnieszka Holland lengyel filmrendezőnő (A város alatt, Európa, Európa) vezetésével nemzetközi zsűri döntött. A fesztivál fődíja mellett A nagy füzet a közel 1200 mozit tömörítő Europa Cinemas hálózat díját, az Europa Cinemas Label-t is elnyerte Karlovy Varyban.
(index, Cinematrix)

You have no rights to post comments