Társak vagyunk! - Katolikus Társadalmi Napok

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2013. június 03. hétfő

Az Egyháznak van válasza a társadalmi kérdésekre és problémákra – erre kívánja felhívni a figyelmet az a nagyszabású rendezvény, melyet Budapesten, a Múzeumkertben tartanak szeptember végén a Magyar Katolikus Püspöki Kar támogatásával.

A társadalom működésével és a közjóval kapcsolatos alapelvek nemcsak egyházi dokumentumokban és a templom falai között fogalmazódnak meg, hanem a keresztények a gyakorlati megvalósításban is hangsúlyos szerepet vállalnak. Embertársainkért több ezer helyen folyik hazánkban nap mint nap a csendes munka: rászorulókért, betegekért, idősekért, gyermekekért. A Katolikus Társadalmi Napok (a „Kattárs”) keretében ezt kív ánják majd láthatóvá tenni a szervezők, s egyúttal közös gondolkodásra, cselekvésre, jó hangulatú együttlétre hívják az érdeklődőket. Ezért is lett a rendezvény jelmondata: „Társak vagyunk!”
 
A Katolikus Társadalmi Napok egyházi hátterét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága biztosítja, melyet Veres András püspök vezet. A bizottság a rendezvény szervezésével a keresztény vállalkozókat és üzletembereket tömörítő ÉrMe Üzleti Hálózatot bízta meg – melynek elnöke Tóth József –, a program szellemi tartalmát pedig a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Keresztény társadalmi elvek a gazdaságban című képzésének szervezői adják, Baritz Sarolta Laura domonkos nővér vezetésével.
 
A Kattárs fő céljai közé tartozik a társadalom érdekében dolgozó katolikus intézmények, civil szervezetek bemutatása; közülük néhány tucatnyival – mint „az egyház arcaival” – a Nemzeti Múzeum kertjében felállított sátrakban ismerkedhetnek meg, léphetnek kapcsolatba az érdeklődők. A szervezők további célja, hogy minél átfogóbb képet adjanak a Magyar Katolikus Egyház hasonló jellegű kezdeményezéseiről és az általuk végzett munkáról. A rendezvény így ösztönzést adhat mindazoknak, akikben felvetődik a kérdés: „Mit tehetnék én magam a társadalmi bajok orvoslásáért? Hová fordulhatok, kikhez csatlakozhatok, ha látom a problémákat, de egyedül nem találom a megoldást?”
 
Az Egyház sokrétű szociális, nevelési, egészségügyi, családgondozási, környezetvédelmi, gazdasági, tudományos stb. tevékenységének bemutatása mellett a Kattárs komoly és szórakoztató programok sorával – előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, szakmai konferenciával, koncertekkel, játékokkal – várja az érdeklődőket. Összességében tehát tartalmas, kellemes időtöltésre, jó értelemben vett fesztiválhangulatra számíthatnak a résztvevők.

A Katolikus Társadalmi Napok előzménye az Európa nagyvárosaiban 1904 óta megrendezett Társadalmi Hét tradíciója. A budapesti rendezvény fő célja az Egyház szociális tevékenységének, az egyházi és világi szociális szervezetek kapcsolatának bemutatása.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments