Megtért és meggyónt halála előtt a spanyol kommunista párt elnöke

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2013. április 13. szombat

Egy spanyol jezsuita szerzetes és író minap megjelent könyve meghökkentő, de más példák miatt már egyáltalán nem szokatlan hírről tudatta olvasóit: néhány hónappal halála előtt meggyónt és újra meg is tért Dolores Ibárruri.

 

A spanyol kommunista párt elnöke könyörtelen pap- és vallásgyűlölő, és hithű kommunistaként volt ismert mind hazájában, de a világon is – írta csütörtökön Ibárruriról a globális kitekintésű spanyol nyelvű keresztény portál, a Religión en Libertad.

Dolores Ibárruri az 1931-ben kikiáltott második spanyol köztársaság (1931-1939) és a spanyol polgárháború (1936-1939) idején a proletárdiktatúra bevezetését követelte beszédeiben. Sőt hitet tett az ateizmus mellett és büszkén hirdette az egyház iránti gyűlöletét is. Szenvedélyes beszédei miatt kapta a La Pasionaria nevet.

A spanyol kommunista párt elnöke könyörtelen pap- és vallásgyűlölő, és hithű kommunistaként volt ismert mind hazájában, de a világon is – írta csütörtökön Ibárruriról a globális kitekintésű spanyol nyelvű keresztény portál, a Religión en Libertad.

A jezsuita szerzetes és író Pedro Miguel Lamet nemrég megjelent könyvében – Kék és vörös: a jezsuita szerzetes életrajza, aki a két Spanyolországban dolgozott, és a külvárost választotta – most látta elérkezettnek az időt, hogy fellebbentse a fátylat egy titokról. Ugyanis a spanyol kommunista párt elnöki posztját 1960 óta betöltő és 1977-ben a Szovjetunióból 38 évi önkéntes száműzetése után hazatérő Ibárruri 1989 végén bekövetkezett halála előtt az utolsó években kéthetente titokban találkozott Llanos atyával, akivel többek között vallásos himnuszokat énekelt. Lamet azt állítja, hogy paptársa, Llanos atya hagyatékában talált és közölt is egy levelet, amelyben egy tanú megerősítette, hogy La Pasionaria meggyónt, és áldozott is – annak ellenére, hogy a jelek szerint az atya meg akarta tartani magának ezt a titkot. Egy másik levélben maga Ibárruri írja neki: „lehet, hogy hátralevő idős életünkben a Szerető Istent dicsérjük énekekkel és kegyes cselekedetekkel, örök feladatunk próbájaként”.

A könyv beharangozója talán véletlenül esett majdnem egybe a katolikus egyház elleni új kampány kezdetével. Ugyanis szerdán a perui székhelyű spanyol katolikus hírügynökség (ACI) megtudta az Elentir nevű katolikus bloggertől, hogy a spanyol ifjú szocialisták (JSE) hamis adatokat terjesztenek a spanyol Katolikus Egyház finanszírozásáról.

Magyar Kurír (st)

You have no rights to post comments