Megtört a jég? - Franciaország radikális muzulmán prédikátorokat toloncol ki

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2013. február 06. szerda
Manuel Valls francia belügyminiszter január végén bejelentette, hogy Franciaország a közeljövőben több radikális bevándorló prédikátort toloncol ki az országból.

„Több radikális bevándorló prédikátort fogunk kitoloncolni az elkövetkező napokban – jelentette be Manuel Valls francia belügyminiszter Brüsszelben egy nemzetközi konferencián, melynek témája az erőszakos szélsőségesek elleni küzdelem volt. – Nem arról van szó, hogy radikális iszlamistának tekintenék minden Franciaországban élő, iszlám vallású embert (...), de vannak magukat szalafistának valló csoportok, akik politikai szerepvállalásra törnek, és egyszerre kívánják kezükbe venni az ellenőrzést a civil szféra, az oktatási rendszer és a családok gondolkodásának formálása fölött.”

Manuel Valls nem először nyilatkozik ilyen határozottan a témában. A belügyminiszter tavaly szeptemberben a strasbourgi nagymecset avatásán is jelezte, hogy fel kíván lépni a Franciaországban tevékenykedő radikális iszlamisták ellen. „Habozás nélkül ki fogom utasítani az országból azokat az iszlám vallású személyeket, akik fenyegetést jelentenek a közrendre nézve, és akik nem tisztelik törvényeinket és értékrendünket” – jelentette ki.

Egy hónappal a fenti nyilatkozat után a belügyminiszter irodája bejelentette Mohamed Hammami imám kiutasítását, akit visszaküldtek szülőhazájába, Tunéziába „az erőszakos dzsihád terjesztése, antiszemita megnyilvánulások, és a nők elleni testi fenyítésre való buzdítás” miatt. A kiutasítás menetét szigorú szabályok rögzítik. Az eljárást „a közrend súlyos megzavarása” esetén az országos rendőrfőkapitány, „az állam- és közbiztonságot fenyegető kényszerítő körülmény” felmerülése esetén pedig a belügyminiszter kezdeményezheti.

La Croix/Magyar Kurír

You have no rights to post comments