Abortuszellenes tömegtüntetést tartottak Washingtonban

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2013. január 30. szerda
Több tízezres tüntetésen tiltakoztak abortuszellenes mozgalmak pénteken Washington központjában az ellen, hogy legális a művi terhességmegszakítás az Egyesült Államokban.

A Menetelés az életért (March for Life) elnevezésű, évente megrendezett megmozdulás ezúttal csaknem pontosan egybeesett annak a 40. évfordulójával, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság az 1973. január 22-én hozott határozatával engedélyezte az abortuszt azt országban.

– A távolból csatlakozom mindazokhoz, akik az életért menetelnek, és imádkozom azért, hogy a politikai vezetők megvédjék a meg nem születetteket, és előmozdítsák az élet kultúráját – írta pénteken Twitter mikroblogján a részvevőkhöz intézett üzenetében XVI. Benedek pápa.

Az eseményen felszólalt Rick Santorum volt republikánus elnökjelölt-aspiráns, Sean Patrick O'Malley bíboros, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke és videofelvételről John Boehner, az amerikai képviselőház elnöke. A menet részvevői előbb a Capitolium és a George Washington-emlékmű között elterülő National Mall parkban rendeztek tüntetést, majd a legfelsőbb bíróság épülete elé vonultak.

Az úgynevezett Roe vs Wade perben négy évtizeddel ezelőtt meghozott bírósági határozat ellen több megmozdulást is tartottak Washingtonban.

A közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak többsége nem támogatja, hogy visszavonják az abortusz legalizálását. A hívők ugyan túlnyomórészt helytelenítik a terhességmegszakítást, a Pew kutatóközpont január közepén közölt felmérése arra a megállapításra jutott, hogy a jelentősebb vallási csoportok közül egyedül a fehér bőrű, újprotestáns-evangéliumi keresztények többsége kívánja egészében visszavonatni az 1973-as határozatot, de ennek az intézkedésnek a pártolói az ő köreikben is csak 54 százalékot tesznek ki.

Mi több, a protestánsok fővonalához tartozó fehéreknek a 74, az azonos felekezetű feketéknek a 65, a fehér katolikusoknak pedig a 63 százaléka ellenzi, hogy visszavonják az abortusz legalizálását.

A magzatelhajtás ügyében vívott ütközetek az elmúlt években a szövetség szintjéről az államokéra tevődött át. A Guttmacher Institute elnevezésű, reproduktív egészségügyi és jogvédő csoport szerint 2011-ben és tavaly az államok rekordszámú szigorítást vezettek be a terhességmegszakítás ellen.

A Katolikus Egyház természetesen személynek tekinti a magzatot, akinek nem lehet elvenni az életét.

MTI/Magyar Kurír

You have no rights to post comments