Ez lehet 2013 egyházi szenzációja?

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2013. január 30. szerda

Szenzációs hírrel szolgált a lengyel köztévé római tudósítója karácsonykor. Bejelentése szerint vatikáni források azt állítják, hogy alig nyolc évvel halála után, 2013 őszén szentté avatják a lengyel származású II. János Pál pápát.

A híradó anyagát ugyan eddig egyetlen más hírforrás sem erősítette meg, de a tévé karácsony esti terjedelmes tudósításának lényegét megismételte a karácsony utáni napon a gyorshírek (Teleexpress) is. E szerint már októberben, minden valószínűség szerint 22-én avatják szentté az elhunyt egyházfőt. Nevezetes dátum ez, hiszen 1978. október 16-i megválasztása után ezen a napon mutatta be a Szent Péter bazilika előtti téren székfoglaló szentmiséjét, amelyen 117 bíborossal és mintegy negyedmillió emberrel (köztük 264 egyházfővel) imádkozott együtt.

A római tudósítónak mind lengyel, mind olasz egyházi személyek egyöntetűen azt nyilatkozták:XVI. Benedek pápának nagyon fontos, hogy személyesen avathassa szentté elődjét. A kanonizáció már három szakértői csoportban folyik: egy orvosi, egy teológiai és egy bíborosi bizottság foglalkozik az üggyel.
A lengyelek legmélyebben tisztelt egykori Karol Wojtyla bíborosa hazájában már életében is szentnek számított, a szentté avatást elhunyta pillanata óta napirenden tartják Lengyelországban. Ebben a reményben megerősítette a híveket II. János Pál 2011 májusi boldoggá avatása.
A szentté avatáshoz csodatevés elismerésére is szükség van, az egyik eset egy súlyos beteg, Parkinson-kórban szenvedő apáca meggyógyítása, de arról is szó esett, hogy csodának minősítik az ellene elkövetett merénylet túlélését, hiszen az orvosilag hihetetlen eseménynek számított. Az 1981-es olasz lapok nem sok esélyt adtak annak, hogy a pápa életben maradhat, azt pedig, hogy továbbra is rendíthetetlenül utazni fog és ellátja hivatalát, senki sem hitte el.
II. János Pál szentté avatása mind a lengyel katolikus egyház, mind az egyszerű lengyelek leghőbb akaratával megegyező aktus lenne, s ha ez jövőre beteljesül, ez lesz 2013 legnagyobb szenzációja a lengyelek számára.


You have no rights to post comments