Megduplázódott az energiaital miatt kórházba kerülők száma

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2013. január 21. hétfő

Négy év alatt megduplázódott Amerikában az energiaitalok fogyasztása miatt, vagy legalább részben ezért kórházba kerül?k száma, áll a Substance Abuse and Mental Health Services Administration egészségügyi kormányszervezet friss jelentésében. A statisztikák szerint 2011-ben 20 ezer ilyen esetet regisztráltak az amerikai kórházak, 2007-ben ez a szám még alig tízezer volt. Az esetek nagy többségében tizenévesek, vagy fiatal feln?ttek a f?szerepl?k. tavaly 18 halálesetet hoztak összefüggésbe energiaitalok mértéktelen fogyasztásával.

A jelentés nem részletezi, hogy milyen tünetekkel kerülnek kórházba az energiaital-fogyasztók, de a tapasztalatok szerint a szívritmuszavar, rohamok, esetleg infarktus lehet olyan súlyos, energiaital kiváltotta tünet, amivel már kórházba megy az ember, az álmatlanság, fejfájás olyan jellemző velejárója ezeknek az italoknak, amit inkább megvárnak hogy elmúlik magától. A kórházban végződő esetek nagy részében az energiaital mellett alkohol, drog vagy gyógyszerek is szerepelnek.

Az orvosok szerint a legfőbb gond az, hogy a dobozokon szereplő figyelmeztetések ellenére a fogyasztón jó része egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy mennyire erősek ezek a szerek. Ha valaki egy óra alatt három doboz energiaitalt iszik meg, ami nem különösebben ritka dolog, nagyjából olyan terhelésnek teszi ki a szervezetét, mintha 15 kávét inna meg egymás után. Ezt egy egészséges szervezet még kibírja ugyan, de ha valakinek gyengébb a szíve, vagy olyan keringési rendellenessége van, amiről esetleg nem is tud, nagy veszélybe sodorhatja magát.

Az energiaitalok piaca az elmúlt években évi átlagban 17 százalékkal nő Amerikában, miközben a szénsavas üdítőitalok fogyasztása jó ideje csökkenő trendet mutat. Tavaly az ilyen üdítők eladásaiból már 3,3 százalékot tettek ki az energiaitalok.

(index)

You have no rights to post comments