Rasszizmus, gyűlöletkeltés ellen tiltakoztak Debrecenben

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. december 02. vasárnap
Gyertyagyújtással tiltakoztak Debrecenben a nagytemplom előtt a hétfői parlamenti felszólalásban hangot kapott rasszizmus és gyűlöletkeltés ellen.

A tiltakozó rendezvényen megjelentek a történelmi egyházak és az önkormányzat vezetői is – Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök, Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, Kósa Lajos, Debrecen polgármestere.

Bölcskei Gusztáv püspök utalva Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő hétfői parlamenti felszólalására úgy fogalmazott, ahhoz, ami történt a debrecenieknek kell, hogy szavuk legyen. Majd hozzátette: „kétféle ember van: ilyen meg olyan, az összes többi, ami ezen felül van - a megkülönböztetés, besorolás, listázás -, az az ördögtől való. A meggondolatlanságnak, rosszindulatnak, gyűlöletnek a szavai megmérgezik nemcsak az itthoni légkört, hanem azoknak a határon túli magyar honfitársainknak a lelkét és a helyzetét is, akik nagyon könnyen visszakaphatják ugyanezt. Mi lenne, ha őket kezdenék el listázni, nemzetbiztonságot veszélyeztető tényezőknek kikiáltani. Akkor mindenki egy emberként mondaná, hogy ezt ne! Abban kell megerősödni, hogy tisztességgel, nyugodtan, teljes határozottsággal bizonyos határon belül tudjuk azt mondani, hogy ezt nem.” – fejezte be gondolatait a református püspök.

A debreceni Kossuth téren megjelent mintegy száz résztvevő az esemény végén elénekelte a Himnuszt.

Kovács Ágnes/Magyar Kurír

You have no rights to post comments