Szép új világ - avagy milyen jövőt képzel el a jövőkutató jós

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. november 23. péntek

Megdöbbentő jóslatokkal állt elő az emberi és gépi intelligencia összeolvadását váró Ray Kurzweil futurológus. Szerinte csak 2045-ig kell kihúzniuk azoknak, akik gépi intelligenciákkal összeolvadva örökké akarnak élni. Ha pedig 2030-ig valahogy túlélnek, már számíthatnak arra, hogy létfenntartó nanorobotok segítenek az életben maradásban...

 Az első felolvasóprogramot kidolgozó, optikai és hallás utáni szövegfelismerő rendszereken dolgozó tudós optimistán néz a jövőbe.

Kurzweil szerint 2029-ig kell várni, hogy megjelenjenek az első, az emberi intelligánciával összemérhető teljesítményű gépek. Ezek a gépek aztán azonban képesek lesznek arra, hogy érzelmeket váltsanak ki az emberekből. A gépek mérete tovább fog zsugorodni a jövőben, negyedszázad múlva a vérsejtekkel megegyező méretű gépeket tud majd gyártani az emberiség. A masinák közvetlenül tudnak majd csatlakozni az emberi agyhoz, még sebészi beavatkozásra sem lesz szükség hozzá.

A kétezerharmincas évek még egy fontos újítást fog elhozni Kurzweil szerint. Ekkorra készülhetnek el azok a nanorobotok, amelyek az emberi testet belülről javítgatják majd. Hatásuknak köszönhetően okosabb és egészségesebb lehet az emberiség.

 

Összeolvadunk az intelligens gépekkel

Az egészség csak 2045-ig lesz kérdés, ekkorra várja a tudós a technológiai szingularitás bekövetkeztét. A sokat emlegetett kifejezés mögött egyfajta digitális mennybemenetel található. Kurzweil szerint 2045-re elkészülhetnek az első szuperhumán intelligenciával rendelkező mesterésges intelligenciák, amelyek erősen integrálódnak a társadalomba.

Néhány jóslatához nem csatolt évszámot vagy időintervallumot Kurzweil. A következő harminc évre várja, hogy az emlékeineket szelektíven tudjuk törölni, ezzel egyfajta szerkesztett múltat hozva létre. A világot nem csak ez változtatja meg, hanem az is hogy a jövőben folyamatosan a kibővített valóságor (AR) fogjuk látni: a fizikai tárgyakra rárakódik a hozzájuk kapcsolódó metainformáció is. A sok újdonság megszokását megkönnyíti, hogy a technológia segítségével agyunkat ki tudjuk majd terjeszteni a számítási felhőbe, és így sokkal könnyebben tanulunk meg új dolgokat, akár idős korban is. És ha az eddigiek nem hangzanának úgy, mint a Jetsons rajzfilmsorozat és a Johnny Mnemonic film kevercse, Kurzweil szerint a jövőben sokkal elterjedtebb lesz a 3D-nyomtatás, nyilvános állomásokon készíthetnek majd maguknak a jövőlakók új ruhákat és tárgyakat.

(origo)

You have no rights to post comments