Már nem protestáns a többség az USA-ban

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. október 10. szerda

Öt éve még 53, ma az amerikaiaknak már csak 48 százaléka mondja magát protestánsnak. Ezzel párhuzamosan 15-ről húsz százalékra nőtt a magukat vallástalannak mondók aránya.

Az amerikai Pew Forum jelentéséről a BBC számolt be. Az idei az első év, hogy az elnökjelöltek egyike sem protestáns, sőt, a legfelsőbb bíróság tagjai között sincs ilyen vallású személy.

A jelentés a vallástalanok körébe sorolja az ateistákat és azokat is, akik hisznek istenben, vagy spirituálisnak, de nem vallásosnak mondják magukat.

A Pew-jelentés szerint a vallástalanság terjedése egyaránt érinti a nőket és a férfiakat, az egyetemistákat és a képzetleneket, és a 30 ezer dollár alatti, illetve a 75 ezer dollár feletti jövedelműeket.

A vallásosság térvesztéséről sokat elárul, hogy míg a 65 év felettieknek csak kilenc százaléka, addig a 30 alattiak harmada mondja magát vallástalannak. Mivel a vallásos kötődés nélküliek sokkal inkább támogatják az abortuszjogokat és a melegházasságot, a változásnak megkerülhetetlenek a politikai hatásai.

Ráadásul a vallástalanok között sokkal több a regisztrált demokrata szavazó, így a csoport hasonlóan fontossá válhat  Demokrata Párt számára, mint az USA-ban evangéliuminak nevezett protestáns reformmozgalom a republikánusoknak.

(index)

You have no rights to post comments