Afroamerikai lelkészek bojkottálnák az elnökválasztást

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. szeptember 23. vasárnap
2008-ban az afroamerikai szavazók 95 százaléka Barack Obamára adta le a voksát. Az idei elnökválasztáson azonban kétszer is meggondolják, hogy újra válasszák Obamát.

 

Országszerte fekete gyülekezetek lelkészei arra buzdítják a hívőket: egyik pártra se szavazzanak novemberben, mert Obama támogatja a melegházasságokat, a republikánusok elnökjelöltje pedig mormon, és a mormonok nem engednek feketéket lelkészként dolgozni. A texasi Arlingtonban William Dwight McKissic tiszteletes a Cornerstone (Szegletkő) baptista gyülekezet lelkésze egy blogban azt írta: mind Obamát, mind Romney-t „teljességgel elfogadhatatlannak” tartja. „A szavazáshoz való jog nem szavazási kötelezettséget jelent”című posztjában McKissic közölte: „november 7-én nem lehet újraválasztani a melegházasságokat támogató elnököt, de nem választhatunk egy olyan elnököt sem, akinek a „Bibliája” szerint a fekete bőr átok”. Azt azonban McKissic hozzátette: „Isten akkor is Isten marad, az Ő királysága uralkodik minden felett, és tiszteletben fogja tartani az emberek választását”.

Több színesbőrű pásztor, például Anthony Evans tiszteletes, az Első Nemzeti Fekete Gyülekezet elnöke nem ért egyet lelkésztársával. Derek Turner, a Nemzeti Egyesület a Színesbőrűek Fejlődéséért (NAACP) szóvivője pedig közölte: szervezete szavazásra buzdítja azokat az állampolgárokat, akik hosszú ideig küzdöttek a szavazati jogért.

Obama májusban tett kijelentése, amely szerint támogatja az azonos neműek házasságát, Amerika-szerte felháborodást váltott ki a fekete keresztény közösségekben és a William Owens tiszteletes vezette Afroamerikai Pásztorok Koalíciója (CAAP) nevű memphisi központú szervezetben. Owens nemrégiben élesen bírálta Obama melegházasságokkal kapcsolatos döntését, amelyet az elnök egy washingtoni sajtókonferencián terjesztett elő. A lelkész szerint Obama magától értetődőnek tartotta, hogy a feketék a „zsebében vannak”. Owens egy mozgalmat is indított „Elkötelezettség a hagyományos házassági fogadalom mellett” címmel, amivel a melegeket támogató Obama ellen indított támadást.

William Barber tiszteletes, az NAACP észak-karolinai állami konferenciájának elnöke azonban közölte: az Obama politikájával szembeni állásfoglalás nem az első eset, amely megosztja az afroamerikai közösséget. „Nem beszélhetünk egy homogén afroamerikai közösségről” – közölte Barber. „Voltak fekete lelkészek, akik Martin Luther King ellen foglaltak állást a Montgomery-buszbojkott idején, mások pedig a rabszolgaság idején arról prédikáltak, hogy nincs probléma a rabszolgaléttel”.

A Nemzeti Városi Liga nevű amerikai politikai elemző intézet nemrégiben közzétett tanulmánya szerint: ha a 2012-es elnökválasztáson kevesebb afroamerikai vesz részt, az meghatározó lehet Obamára nézve Virginiában, Ohióban és Észak-Karolinában – az úgynevezett ingaállamokban.

atv.hu / RIA Novosti

 

You have no rights to post comments