Felfüggesztették a lourdes-i medencék felújítását

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. szeptember 20. csütörtök

Jacques Perrier volt lourdes-i püspök 2012. január 18-án bejelentette, hogy a kegyhelyen 2015-ig új építészeti projekt valósul meg, melynek célja a medencék és környékük korszerűsítése, és ezáltal a zarándokok fogadásának praktikusabbá és kellemesebbé tétele. A püspök utóda, a 2012 márciusában kinevezett Nicolas Brouwet azonban túl magasnak ítélte a munkálatok költségeit, ezért felfüggesztette a projektet. Más indokai is voltak azonban:

A tervek elsődleges célja a jelenlegi, 1950-ben létesült építmények hiányosságainak kiküszöbölése volt, mint például, hogy mindig hideg van az épületben, a látogatók útvonala keresztülvezet a medencékhez várakozók között, stb. A France 3 tévécsatorna értesülései szerint azonban az új püspök sokallja az átépítés tervezett kiadásait, melyet 4 és 8 millió euró közé becsülnek. A csatorna honlapján megjelent beszámoló szerint a püspök úgy nyilatkozott, hogy „a jelenlegi válsághelyzetben nem volna ésszerű ekkora összeget elkölteni”, annál is inkább, mivel „az ötvenes években épült medencék nincsenek olyan rossz állapotban, mint sokan állítják.”

Az átépítési tervet tehát első körben 2014-ig felfüggesztették. Az új püspök a következő két évben szeretné „pasztorációs szemszögből” is megvizsgálni a projektet. Véleménye szerint el kell gondolkodni, „mit is jelent valójában megmártózni a lourdes-i forrás vizében”. Ha erről az oldalról nézzük a kérdést, akkor ugyanis arra az eredményre jutunk, hogy „a lourdes-i medencékben való megmerülés az egyszerű ember cselekedete, melynek egyszerű körülmények között kell történnie” – jelentette ki Nicolas Brouwet.

Úgy véli: a véget nem érő sorbanállás elkerülése érdekében „bővíteni kellene a medence személyzetét”, illetve meg kellene hosszabbítani a nyitvatartási időt „kora reggeltől késő estig”. A püspök szerint mindez némi átszervezéssel megoldható.

La Croix/Magyar Kurír

You have no rights to post comments