Skócia: két ápolónő jogi küzdelmei az abortusz ellen

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. augusztus 28. kedd
Egy skót bíróság a napokban elfogadta két keresztény ápolón? fellebbezési kérelmét, akik visszautasították, hogy részt vegyenek asszisztensként egy orvos mellett az abortusz elvégzésében a glasgow-i kórházban, ahol 20 éve dolgoznak.

Egy törvényszék februárban megtagadta Mary Doogan és Connie Wood számára annak jogát, hogy távol maradjanak munkájuk során a terhességmegszakítás elvégzésében való részvételtől.

Az újabb bírói döntéssel kapcsolatban John Smeaton, a meg nem született gyermekek védelmében működő szervezet igazgatója elégedettségének adott hangot. Az ápolónőktől korábban sosem kérték, hogy segédkezzenek az orvos mellett az abortusz elvégzésében. Most a válság és ennek következtében a személyzet csökkentése miatt került azonban erre sor, amikor is hiába hivatkoztak a lelkiismereti szabadságjogukra. Ez a jog pedig szerepel az 1967-ben hozott abortusztörvényben is. A kórház vezetősége elbocsájtással is megfenyegette az ápolónőket. A jogi eljárás következő állomására jövő év januárjában kerül majd sor.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

You have no rights to post comments