Kiterjedő háború - hírek + ima a békéért

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. október 15. kedd

Szándékos provokációk; katonai szövetség Észak-Korea és Oroszország között; Ferenc pápa békekövete Moszkvában; minden eddiginél több légibomba; egyre több elhunyt és eltűnt gyerek; megölt hadifoglyok... hírek + ima a békéért:

- Oroszország szándékosan provokálja a NATO-tagállamokat, és figyeli a reakcióikat. Az oroszok „provokációval” végeznek felderítést, és nem adja fel, hogy nyílt konfrontációba rántsa a szövetséget. Ezt Hennagyij Levitazs, a 112. Különleges Harcászati Dandár parancsnoka jelentette ki a The Telegraph című lap „Line of Resistance” című projektjének keretében. „Az ellenség nem tétlenkedik, és folyamatosan résen tartja az európaiakat. Ezért az ukrajnai háború átterjedhet Lengyelországra és a balti államokra is, ezért az európaiaknak nem szabad lazítaniuk” – mondta Levitas. „Oroszország rendszeresen provokatív taktikát alkalmaz, hogy felmérje az ellenlépéseket, amikor egy repülőgép, drón vagy rakéta megsérti a NATO-tagállamok légterét. Így látják, hogy hol fognak támadni, és milyen gyors lesz a reakció. Van felderítés harci úton, és ez a felderítés provokációval. Ez állandóan megtörténik, és jó, hogy az európaiakat résen tartják. Nem szabad lazítaniuk” – mondta a csapásmérő drónok századparancsnoka.

- Oroszország és Észak-Korea között katonai szövetség jön létre: Benyújtotta az orosz parlament alsóházához az Oroszország és Észak-Korea (KNDK) közötti átfogó stratégiai partnerségről szóló szerződés ratifikálásáról szóló törvényjavaslatot Vlagyimir Putyin orosz elnök, a dokumentum hétfőn jelent meg a törvényhozási kamara elektronikus adatbázisában. A szerződés negyedik cikke kimondja, hogy ha az egyik fél ellen egy másik állam vagy több ország fegyveres támadást intéz, és háborús állapotba kerül, akkor a másik fél azonnal katonai és egyéb segítséget nyújt neki.

- Matteo Zuppi bíboros, Ferenc pápa békekövete újabb misszióra utazott Moszkvába –adta hírül az MTI az Ansa olasz hírügynökség információját. Mint írták, Zuppi bíboros a következő órákban érkezik meg az orosz fővárosba. Az Ansa információja szerint látogatás humanitárius kérdéseket érint. Ferenc pápa múlt hét pénteken fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a Vatikánban. A témák között szerepelt az Oroszországba vitt ukrán civilek, felnőttek és gyermekek sorsa. A Szentszék több mint egy éve közvetít a fogolycserékben, valamint az ukrajnai gyermekek hazatérésében is igyekszik segítséget nyújtani. Matteo Zuppi bolognai érseket, az olasz püspöki kar (Cei) elnökét a katolikus egyházfő 2023 májusában nevezte ki közvetítőnek.

- Mindössze hét nap alatt az oroszok mintegy 900 irányított légibombát használtak Ukrajna ellen. A KAB-ok mellett Oroszország 40 rakétával és 400 különböző típusú támadó drónnal is csapásokat mért a térségre, többek között az Odessza környéki kikötőkben lévő kereskedelmi hajókra, amelyekből a héten egymás után három is volt – írja az Ukrajinszka Pravda. Egy negyedik civil hajót, amely humanitárius segélyként gabonát szállított volna, orosz rakéta vett célba. A támadásban nyolc ember meghalt, 11 pedig megsebesült. Oroszország megsért minden humanitárius normát - David Lammy, az Egyesült Királyság külügyminisztere kijelentette, hogy a hajók elleni csapások az egész világ élelmiszerellátása elleni támadások. „Putyin illegális ukrajnai inváziója és folyamatos agressziója mindannyiunknak fáj, de leginkább a világ éhezőinek” – emelte ki.

- Az orosz–ukrán háború kitörése óta mintegy 580-ra emelkedett a harci cselekmények következtében elhunyt gyerekek száma. Ezen felül 1644 gyerek sérült meg, 15 kiskorú pedig szexuális bántalmazás áldozata lett – közölte a childrenofwar ukrán kormányzati oldal legfrissebb adatai alapján a Kárpátalja.ma. Az ukrán rendőrség adatai szerint jelenleg 1959 eltűnt gyereket keresnek Ukrajnában. Viszont a háború kitörése óta 33 712 kiskorút találtak meg. Az orosz adatok szerint 744 ezer gyermeket vittek el az Orosz Föderáció területére. Ezidáig a 18 éven aluliak közül 388 deportált térhetett vissza Ukrajnába. Ezek az adatok hónapok óta nem változtak.

- Kilenc ukrán katonát, akik fogolyként adták meg magukat,  orosz csapatok lőttek le a Kurszki területen – jelentette a Deepstate információi alapján a Kyivindependent. A lövöldözések állítólag október 10-én történtek az ukrán Első Páncélos Brigád forrásai szerint. „A közösségi hálózatokban ismét terjednek az információk arról, hogy az oroszok kilenc ukrán hadifoglyot lőttek le a Kurszki területen” – közölte Dmitro Lubinec ukrán ombudsman a Telegramon közzétett nyilatkozatában. „Az ilyen cselekedetek súlyosan sértik a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló genfi egyezményt.” Az ukrán hadifoglyok kivégzéseinek száma meredeken emelkedett az elmúlt évben. Kijev 93 ukrán hadifogolyról tud, akiket az orosz katonák a harctéren, a teljes háború alatt rövid úton kivégeztek – közölte a főügyészség egyik magas rangú képviselője október 4-én az országos televízióban. Az ügyészek szerint ezek 80 százalékát 2024-ben jegyezték fel. „2023 novembere óta az orosz hadsereg foglyainkhoz való hozzáállása jelentősen rosszabbra fordult” – mondta Jurij Belouszov, a háborús bűncselekményekre összpontosító osztály vezetője.

A békétlenség, viszály, háború megöli a szeretetet és romba dönti az egész világot. Ezért kérünk Béke Fejedelme, szentséges Istenünk, hogy hozd el a békét a szívünkbe, békét a családunkba, békét egyházunknak és hazánknak, békét Ukrajnának és Oroszországnak, Izraelnek és a palesztinoknak, békét Ázsiának és Afrikának, békét minden népnek és az egész teremtett világnak! Szabadíts meg minket a gonosztól, a gyűlölet, viszály és háború szítóitól, haszonélvezőitől, antikrisztusi vezetőktől és minden megszálló hatalomtól! Add, hogy eljöjjön közénk a Te országod, a békesség és a szeretet, az igazság és igazságosság országa, a Szeretet földje! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments