Meddig még? - hírek + ima a békéért

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. október 03. csütörtök

Bűnözők újabb hullámát toborozzák a frontra; gyorsan fogyatkozó lakosság és demográfiai krízis; Putyin leállította az összoroszországi népszámlálást; óriásbombák a városokra; megadták magukat, kivégezték őket; brutálisan kínzott hadifoglyok... hírek + ima a békéért:

- Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán aláírta azt a törvényt, amely mentesíti a vádlottakat a büntetőjogi felelősség alól, ha az orosz hadsereghez csatlakoznak – írja a The Kyiv Independent ukrán hírportál az orosz jogi információs portálra hivatkozva. A hírek szerint az orosz kormány be akarja vonni az intézkedésbe a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő közel 60 000 fogoly 40 százalékát.

- Ukrajna az Oroszország indította háborút követően is gyorsan fogyatkozó lakossággal számol, az ukrán tudományos akadémia demográfiai intézete szerint 2041-ig csaknem 28,9 millióra, 2051-re pedig 25,2 millióra apadhat az ország lakossága – derül ki a kijevi vezetés egyik stratégiai dokumentumából. Jelenleg becslések szerint Ukrajna területén mintegy 36 millióan élhetnek, ebből 31 millióan vannak a kijevi hatóságok ellenőrizte térségben. Ukrajna a Szovjetuniótól való függetlenné válása idején, 1991-ben még 52 millió lakossal rendelkezett – adta hírül az MTI. A két és fél éve kezdődött háború tovább nehezítette a meglévő demográfiai problémákat. A demográfiai intézet adatai szerint a fegyveres konfliktust megelőzően az egy szülőképes nőre jutó gyermekek száma átlagosan 1,16 volt, jelenleg viszont már csak 0,9. A háború következtében azonban az amúgy is alacsony várható átlagos élettartam (71 év) további csökkenését várják. A férfiak körében az átlagos élettartam a jelenlegi 66 évről 57-re eshet vissza.

- Az összoroszországi népszámlálásról szóló törvény 3. cikkének (4) bekezdését felfüggesztették, vagyis Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 30-án rendeletben függesztette fel az orosz népszámlálást 2029. január 1-ig – derül ki a Kreml honlapjára feltöltött hivatalos közleményből. A Washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) szerint azért, hogy így titkolják el a háborús veszteségeket. Az intézkedés célja az lehet, hogy a statisztikai megfigyelések ne valósuljanak meg az orosz lakosság egyes csoportjaira vonatkozóan, és így a háború emberi áldozatai rejtve maradhassanak.

- Az orosz erők FAB-9000-es nehéz légibombát dobtak a harkivi Vovcsanszk városára. A FAB-9000 egy több mint kilenc tonnás nem irányított légibomba, az 1950-es években fejlesztették. Az orosz légierő arzenáljában ez az egyik legnagyobb rombolóerejű nem nukleáris fegyver...

- Orosz fegyveresek nemrég 16 ukrán hadifoglyot végeztek ki Pokrovszkij körzetben – közölte az ukrán főügyészség az UNIAN értesülései szerint. 2024. október 1-jén délután több Telegram-csatornán is közzétettek egy videót, amelyen 16 ukrán hadifogoly valószínűsíthető kivégzését filmezték le az Orosz Föderáció fegyveres erőinek képviselői. Az oroszok ezzel háborús bűncselekményt követtek el a Pokrovszki járás Nyikolajevka és Szuhoj Jar falvainak területén – áll a jelentésben. A nyilvánosságra hozott videón rögzítették, ahogy az ellenséges AFU-katonák ellenőrzése alatt foglyul ejtett katonák kijöttek egy erdei tisztásról. Miután felsorakoztak egy sorba, a megszállók szándékosan tüzet nyitottak rájuk, hogy megöljék őket. A sebesülteket, akik életjeleket adtak magukról, közvetlen közelről, géppisztolylövéssel ölték meg – áll a közleményben.

- Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatalának jelentése szerint az oroszok rendszeresen kínozzák és bántalmazzák az ukrán hadifoglyokat. A hivatalnak átadott 174 megkérdezett hadifogolyból 169 jelentette, hogy a vallatások, a fogvatartási létesítményekbe való beutalás és a napi internálási eljárások során széles körben elterjedt a bántalmazás. Tanúvallomásaikat más információforrások is megerősítették. A kínzások közé tartozik a verés, az elektrosokk, a nemi erőszak, a fojtogatás, a hosszan tartó megerőltető testhelyzetek, a kényszerű fizikai megerőltetés, az alvásmegvonás, a látszatkivégzések és a fenyegetések.
A herszoni megszálló hatóságok a 2022 szeptemberében történt letartóztatása óta a fogva tartott férfit többször is verésnek, fojtogatásnak, vízzel való kínzásnak, elektromos sokkolásnak – többek között a nemi szervét ért áramütéseknek – és kasztrálással való fenyegetésnek vetették alá. A férfit egy fémtárggyal is megerőszakolták, miközben elektrosokkot alkalmaztak a végbélnyílásán és a nemi szervein – olvasható a jelentésben.
Az ENSZ hangsúlyozza, hogy a dokumentált kínzások és bántalmazások közül sok esetben különböző állami intézmények alkalmazottai vettek részt a kínzásokban, ami gyakran jelentős mértékű koordinációra utal közöttük.
A jelentés szerint a börtönőrök tisztában voltak az ilyen bánásmóddal, és lehetőségük lett volna annak megakadályozására. A jelentés rámutat arra is, hogy orosz tisztviselők nyilvánosan felszólítottak az ukrán hadifoglyok bántalmazására és kivégzésére.

- Az orosz erők október 1-jén megtámadtak egy piacot Herszon belvárosában, legalább 6 ember meghalt és hatan megsebesültek. A hatóságok szerint a helyi piac és egy tömegközlekedési megálló is a lövések áldozatául esett. Ukrajna 2022 novemberében szabadította fel a déli Herszon városát az orosz megszállás alól. Azóta az orosz csapatok rendszeresen támadják a várost és a közeli területeket a Dnyipro folyó nyugati partján – írja a The Kyiv Independent.

A békétlenség, viszály, háború megöli a szeretetet és romba dönti az egész világot. Ezért kérünk Béke Fejedelme, szentséges Istenünk, hogy hozd el a békét a szívünkbe, békét a családunkba, békét egyházunknak és hazánknak, békét Ukrajnának és Oroszországnak, Izraelnek és a palesztinoknak, békét az egész világnak! Szabadíts meg minket a gonosztól és minden megszálló hatalomtól! Add, hogy eljöjjön közénk a Te országod, a békesség és a szeretet, az igazság és igazságosság országa, a Szeretet földje! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments