Sakkforradalom Budapesten

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. szeptember 21. szombat

Sakkforradalmat hozott Budapestre Polgár Judit és Rubik Ernő – véget ért az év egyik leginspirálóbb eseménye, a 10. Polgár Judit Világsakkfesztivál, amelyen két napon át három helyszínen rendeztek programokat.

Telt házat hozott az első nap, amikor több mint hatezren látogattak el a Magyar Nemzeti Galériába, míg a második napon az InterContinental Hotel előadóterme oktatási szakemberekkel, a BOK Csarnokban a Polgár Judit Sakk Alapítvány standja pedig sakkrajongókkal telt meg.
Helyszíni nézőcsúcsot hozott Polgár Judit jubileumi Világsakkfesztiválja: idén a két nap (szeptember 17–18.) alatt több mint hatezer látogatót vonzottak a fesztivál programjai, a Magyar Nemzeti Galériába pedig több mint negyedmillióan csatlakoztak be az online is követhető programokhoz, a közösségi szimultánhoz és a 4. Oktatási konferenciához. A közönség találkozhatott a Polgár családdal és az idei fesztivál védnökével, Rubik Ernővel, valamint részese lehetett egy formabontó Polgár vs. Polgár sakkpartinak. A tudományos, művészeti és sakkos programok mellett egy különleges közösségi sakkszimultán, valamint a sakkvilág, a magyar művészeti élet elismert szereplői és sportbajnokok gondoskodtak róla, hogy a látogatók inspirációval feltöltve térjenek haza a rendezvényről.
„Ez az eseménysorozat nem csak a sakkról szól. Idén több mint húsz programmal készültünk a három helyszínen, hogy a négyévestől a 104 évesig minden korosztály fantáziáját megmozgassuk. A közönség először láthatta kiállítva az olimpiai érmeimet, a kedvenc sakk-készleteimet, kipróbálhatta az életre kelt Sakkpalota program kalandpályáit, ahol megelevenedtek a Sakkpalota sakkos-mesés karakterei is. A látogatók megtapasztalhatták, hogy a sakk mennyire sokrétű, színes és szórakoztató” – idézte a szervezők közleménye Polgár Juditot, a sakktörténet legjobb női játékosát, a Világsakkfesztivál alapítóját.
Aki ellátogatott a fesztivál nyitónapján a várba, az hosszú évek után először találkozhatott személyesen is egy közös dedikáláson a Polgár család tagjaival. Ráadásul a vendégek együtt sakkozhattak a Polgár nővérekkel az óriás sakktáblán, ahol a résztvevők saját ötleteikkel alakíthatták a játék menetét.
A fesztivál egyike volt azon különleges alkalmaknak, amelyen – a Budapesten zajló sakkolimpia szabadnapján – a versenyen részt vevők közül is felbukkantak néhányan a közönség soraiban. Például a svéd sakkozó és influenszer Anna Cramling, de akadt, aki tevőleges szerephez is jutott. Igazi kuriózum volt, hogy a Világsakkfesztivál fővédnöke, Rubik Ernő köszöntötte a Nemzeti Galériába látogatókat, a közönségtalálkozón pedig bárki feltehette kérdését a Rubik-kocka feltalálójának.
A kétnapos sakkünnepen mindenki megtalálta a számára legizgalmasabb programot. Akiket a játékos kihívások mozgatnak meg, azok próbára tehették tudásukat a Rubik-kocka kirakó versenyen, rajthoz állhattak a Csillagsakk Olimpicón, kipróbálhatták magukat robotprogramozásban a fesztivál főtámogatója, a Morgan Stanley jóvoltából, vagy részt vehettek egy inspiráló sakkversenyen.
Polgár Judit zárszóként azt emelte ki, hogy programokban és élményekben az idei volt az eddigi leggazdagabb fesztivál.
„A világ minden tájáról érkeztek látogatók, gyerekek és felnőttek – olimpikonok, művészek, véleményformálók –, hogy osztozzanak az összetartozás-érzésben és a játék örömében, amit a sakk nyújt. Felemelő volt látni, hogy a magyar és külföldi oktatási szakértők inspirációt merítenek a sakk köré épülő programokból, a többiek előadásaiból, és motiváltan, eltökélten folytathatják a munkájukat, amelynek kedvezményezettjei és nyertesei a jövő generációk. Öröm volt látni a csillogó szemű gyerekeket, ahogy amatőrök és nagymesterek összekacsintanak a sakkasztalok fölött, és ahogy formát ölt egy darabka sakktörténelem a Labrosse művészházaspár festővásznán. Az idei Világsakkfesztivál ismét igazolta: nem kell sakkozónak lenni ahhoz, hogy az embert magával ragadják az események, hogy bekapcsolódjon a fesztivál vérkeringésébe, és feltöltődve térjen haza.”
(index.hu)

You have no rights to post comments