Újabb dezinformációs kampányt indít Oroszország a menekültek ellen

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. augusztus 22. csütörtök

Az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője, Vagyim Szkibitszkij szerint az oroszok új dezinformációs kampányt indít az ország menekültjeivel szemben. Nagyjából 4,2 millióan hagyták el Ukrajnát a háború miatt, ebből 1 millióan Lengyelországban leltek menedéket. Oroszország már többször indított ilyen akciót a tőle nyugatra fekvő országokban, azonban ez a kampány sokkal aggasztóbbnak tűnik. Célja az, hogy azok az ukránok, akik a háború elől menekülnek, sose térhessenek vissza szülőhazájukba – írja a Kyiv Independent.

A kampány lényege az, hogy megszállt területekről idézőjeles „újságírókat” küldenek Olaszországba, akik igyekeznek igazolni az orosz agressziót. A módszerek között szerepel Ukrajna Donyeckben és Luhanszkban elkövetett állítólagos bűneiről szóló előadások, valamint valótlan állítások terjesztése is.
Az oroszok által bevetett fegyver hatalmas erejű. Közösségeket hoznak létre, „oktatják” a gyerekeket, valamint az egyházba is beszivárognak, hogy elvegyék az ukránok identitását, és meggátolják őket a visszatérésben – számolt be Szkibitszkij. A Bloomberg szerint a Kreml hamis információit európai újságírókon keresztül akarják elterjeszteni a kontinensen.

(index.hu)

You have no rights to post comments