Elkezdődött az Olimpia, transznemű sportolók nem indulhatnak

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. július 27. szombat

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság olyan feltételt szabott a transznemű versenyzők számára, amelyet gyakorlatilag lehetetlen teljesíteni. A döntés összhangban van az Olimpiai Charta irányelveivel.

A Nemzetközi Úszószövetség (World Aquatics) a női úszósport védelmében tett jelentős előrelépésnek nevezte, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbíróság a 2022 nyarán bevezetett szabályokat megerősítve kizárta Lia Thomast, a 25 éves amerikai transznemű úszót a most kezdődő párizsi olimpiáról.
Többen emlékeznek arra, hogy tavaly az úszó világkupa-sorozat Berlinben botrányba fulladt, miután a férfinak született Lia Thomas utcahosszal verte női vetélytársait.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a párizsi olimpia előtt egy faék egyszerűségű szabály elfogadásával tett pontot a gendervita végére, amikor úgy határozott, hogy csak azok a transznemű sportolók vehetnek részt az idei játékokon, akiknek a nemi identitása a pubertás, azaz 12 éves kora után már nem változott. Mivel jelenleg a világ egyetlen országában sem engedélyezett az, hogy valaki 12 évesen átessen ennek az orvosi szakaszán (tehát hormonkezelésen vagy nemi megerősítő műtéteken), ezért ez elve kizárja transznemű sportolók indulását.
Ebben a korban legfeljebb a pubertásblokkolók szedését lehetséges elkezdeni szigorú orvosi kontroll mellett, de amennyiben valaki ennek a gyógyszernek a szedését abbahagyja, a nemi hormonok termelése elindul, és ezzel a pubertás is. Így tehát a modern orvostudomány visszafordítható folyamatként tekint a pubertásblokkolásra. (Szerencsére ez a beavatkozás sem elérhető jelenleg Magyarországon.)
(index.hu)

You have no rights to post comments