Mindent pusztítanak - hírek + ima a békéért

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. július 26. péntek

Direkt lassítja a YouTube-ot; Gyújtogatásokkal akarták lejáratni az országot; Katonai propaganda elrabolt gyerekeknek; Megölte a bajtársát; Leégették a gabonát; Kemény tél vár Ukrajnára - hírek + ima a békéért:

- Direkt lassítja a YouTube-ot Oroszország. A világ legnépszerűbb videómegosztó oldala akár 70 százalékkal is lassabb lehet, ezzel szeretné a Kreml nyomás alá helyezni a portál anyavállalatát, a Google-t.

- Orosz utasításra gyújtogatásokkal akarták lejáratni Ukrajnát - Orosz utasításra tervezett gyújtogatásokat hiúsítottak meg Ukrajnában, Lengyelországban, Ukrajnában és a balti államokban is – közölte csütörtökön az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) beszámolója alapján az MTI. Az SZBU szerint 37 razzián 19 feltételezett elkövetőt fogtak el négy ukrán régióban. Az ukrán állampolgárságú gyanúsítottak, akiknél hamis útleveleket, illetve jogosítványokat is lefoglaltak, állítólag orosz megbízásból benzinkutakat, gyógyszertárakat, bevásárlóközpontokat és egyéb üzleteket terveztek felgyújtani, ezzel lejáratva Ukrajnát és aláásva a kijevi vezetés nyugati támogatását. A gyanúsítottakat – az ukrán hatóságok állítása szerint – arra is megkérték, hogy készítsenek felvételeket a tüzekről, amiket aztán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) kellett volna továbbítaniuk.

-  Katonai propagandát terjeszt Oroszország az ukrán gyerekek közt a megszállt területeken - Oroszország tizenkét szervezetet alakított az ukrán gyerekek militarizálására a megszállt Zaporizzsjai területen - jelentette július 24-én az Ukrinform a helyi rendőrség vezetőjére, Artem Kiszkóra hivatkozva, közölte a The Kyiv Independent is.
Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes szerint az orosz–ukrán háború kezdete óta több mint 19 500 gyermek elrablását tanúsította Oroszország, és közülük közel nyolcszázat sikerült hazahozni.
Júniusban a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet nyomozói feltárták, hogy a megszállt területeken az oroszok számos alkalommal sértették meg a gyermekek oktatáshoz való jogát. A jogsértések közé tartozott a saját oktatási rendszer bevezetése, az ukránellenes propaganda terjesztése és a katonai kiképzés.
Kiszko szerint az orosz megbízottak propagandatevékenységet folytatnak a gyerekek és fiatalok körében Melitopol és Berdjanszk városokban. Hozzátette, hogy hetente egyszer ellenőrzik a megszállt területeken, hogyan alakulnak ezek az akciók. „Militarizálják az ifjúsági szervezeteket, gyerekeket képeznek ki gyilkolásra” - mondta Kiszko.
A Financial Times egyik korábbi elemzése szerint néhány elrabolt és Oroszországba deportált gyermeket valószínűleg egy kormányhoz kapcsolódó örökbefogadási oldalon adtak ki nevelőszülőknek. Ezeket az ukrán gyerekeket az orosz hatóságok szisztematikus átnevelésnek vetik alá.

- Három halottja van az ukrajnai svájci civil szervezet elleni orosz támadásnak - Legalább három ember meghalt, amikor Oroszország támadássorozatot indított az északkelet-ukrajnai Harkiv városa ellen, és eltalálta egy svájci aknamentesítő civil szervezet irodáját - közölték tisztviselők.
A régió kormányzója, Oleh Szinyehubov elmondta, hogy az éjszakai csapás tönkretette az iroda homlokzatát és több emelet mennyezetét. Hat, a csoport orvosai által használt autó is megsérült, mondta, megjegyezve az aknamentesítési kezdeményezések fontosságát a régiójában - írja a The Independent.   

- Egy orosz katona megölte a bajtársát, az orosz média ukránnak hazudta őket - Orosz propagandisták egy olyan videót terjesztenek, amelyen állítólag egy ukrán katona hátba lövi a bajtársát, de újságíróknak sikerült megszerezni az eredeti videót, és kiderült, hogy valójában az orosz hadsereg katonái láthatók a felvételen – írja az Ukrajinszka Pravda.
A videót, amelyen egy katona megöli sebesült kollégáját, a Vesztyi propagandaműsor egyik epizódjában mutatták be még július 4-én. A műsorban elhangzottak szerint „az ukrán fegyveres erőknél megszokott dolog, hogy hátba lövik a sajátjaikat”.
A Nasztojascseje Vremja orosz tévécsatorna és a Szisztema projekt vizsgálata azonban bebizonyította, hogy a videón orosz katonák láthatók. Az újságírók megszerezték az eredeti videót, és kiderítették, hogy az áldozat terepszínű nadrágja alól látszik egy rész az Oroszországban elterjedt kínai BOKAI alsónadrágból. Az elmúlt két évben Ukrajnában szinte lehetetlen volt megvásárolni ezeket.
Emellett a videón látható katonák nadrágja hasonlít az orosz hadsereg által viselt A–Tacs FG álcázó ruházat vonalához.
A rohamfegyver, amellyel a katona megölte katonatársát, az AK–12-es, amelyet a Kalasnyikov 2018-ban dobott piacra. Az orosz katonai forrásokon található videó szerint az orosz hadsereg katonái korábban AK–12-eseket használtak Robotinban, ahol a videót forgatták.
Ezenkívül az újságírók beszéltek az ukrán fegyveres erők 118. dandárjának két katonájával, akik szemtanúi voltak a gyilkosságnak. Egyikük, aki a gyilkosságról készült drónvideót készítette, elmondta, hogy „nyilvánvaló volt, hogy ő [az orosz katona] nem fog felkelni, hogy a lábai eltörtek, és hogy az evakuálás nem fogja elérni őt. A katonatársa futott mellette, és a kezét mutatta neki, mondván, kérlek, végezz velem. Ő pedig minden együttérzés nélkül megfogta, és azonnal lecsapott rá.”

- Leégették a szántóföldeket, rengeteg terméstől estek el az ukrán gazdák - Denisz Marcsuk, az ukrán agrártanács elnökhelyettese szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Dél-Ukrajnában a gazdálkodók több tíz hektárnyi terméstől esnek el az orosz hadsereg által elkövetett gyújtogatások következtében. Szavai szerint az aratás kezdetével az orosz hadsereg szándékosan mér csapásokat szántóföldekre FPV-drónokkal, hogy leégesse a termést. Közölte, hogy a harmadik éve tartó háború kezdete óta Ukrajna mezőgazdasági infrastruktúrája már több mint 50 milliárd dollár veszteséget szenvedett el – számolt be az MTI.

- Az ENSZ szerint kemény tél vár Ukrajnára az erőművek elleni orosz támadások után - Ukrajnában kemény tél vár az emberekre az orosz támadások által okozott energiaválság miatt, és további segítségre van szükségük, hogy átvészeljék a hidegebb hónapokat – figyelmeztetett az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).
Energia, energia, energia. Soha nem láttam még ilyen egyetértést. Tényleg aggódnak e miatt a kérdés miatt – mondta Filippo Grandi, az UNHCR vezetője az ukrán tisztségviselőkkel folytatott megbeszélései után. Grandi megjegyezte, hogy az egyszerű emberek – különösen a kelet-ukrajnai metropoliszban, Harkivban – már attól tartanak, hogy télen fűtés nélkül maradnak. Amire szükség van, az a „támogatás fenntartása” – tette hozzá Grandi.
Az UNHCR az elmúlt két-három hónapban az ukrajnai menekültek számának enyhe növekedését tapasztalta, különösen az ukrán erőművek elleni pusztító orosz rakétatámadások után.
Az emberek aggódnak amiatt, hogy áram nélkül kell szembenézniük a téllel vagy akár ezzel a nagyon meleg évszakkal – mondta Grandi. Véleménye szerint az áramválságot és nem feltétlenül a katonai támadásokat tekintették a fő oknak a külföldön menedéket kereső ukránok.
Az orosz rakéta- és dróntámadások március óta több mint kilenc gigawattnyi erőművi kapacitást semmisítettek meg. Ennek következtében május óta országszerte órákig tartó áramkimaradások vannak. Az ENSZ azonban nem elhanyagolható számú visszatérőt is megfigyelt Ukrajnába.
„A becslések szerint 2022 februárjától egymillió ember tért vissza legalább három hónapra az országba” – mondta Grandi, aki szerint ezek nem olyan emberek voltak, akik egy gyors hazautazásra indultak, hogy megnézzék a házukat. Mindazonáltal mintegy 6,5 millió ukrán, vagyis a lakosság egyhetede maradt az országon kívül.
Filippo Grandi szervezetének becslése szerint a visszatérési hajlandóság továbbra is magas, az Európában tartózkodó ukrán menekültek mintegy 60-70 százaléka vissza akar térni hazájába – írja az MTI.

Könyörögjünk: Béke Fejedelme, szentséges Istenünk, hogy hozd el a békét a szívünkbe, békét a családunkba, békét egyházunknak és hazánknak, Ukrajnának és Oroszországnak és az egész világnak! Szabadíts meg minket a gonosztól, az antikrisztusi vezetőktől, a háború szálláscsinálóitól és minden megszálló hatalomtól! Add, hogy eljöjjön közénk a Te országod, a békesség és a szeretet, az igazság és igazságosság országa, a Szeretet földje! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments