Az orosz "szuverenitásvédelmi" törvényről

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. július 24. szerda

A washingtoni hadtudományi intézet (ISW) elemzői szerint a Kreml által elfogadott új törvény alapján gyakorlatilag bárkit szankcionálhatnak, aki negatívan beszél az orosz politikáról, az Ukrajnában zajló háborúról – vagy akár az alkotmány megváltoztatásáról ejt szót.

Július 22-én tette közzé az orosz belügyminisztérium az új, terrorizmusellenes stratégiáját, mely jogi meghatározást ad olyan kifejezéseknek, mint a „ruszofóbia” és az „idegengyűlölet”, valamint megváltoztatja a „radikalizmus”, az „extrémizmus” elleni küzdelem és a „szélsőségellenes szereplők fogalmait”.
A radikalizmus ernyője alá tartozik például az, ha valaki az orosz kormány intézkedéseivel szembeni ellenállást tanúsít, az ukrán háborút etnikai szempontból közelíti meg, valamint az is, ha Oroszországgal barátságtalan államokat támogat.
Az ISW elemzői szerint a Kreml ezzel az országban élő szélsőséges csoportok támogatását igyekszik elnyerni. Oroszországban jelenleg nagy az etnikai feszültség, az országban pedig sok muszlim él, akik szélsőségesedésétől tart az orosz vezetés.
A Kreml jó ideje bővíti a büntethetőség kritériumait, valamint igyekszik elnyomni azokat a csatornákat, amelyek nem az ők üzeneteiket közvetítik. Ezek az intézkedések az öncenzúrát erősítik, hisz a tág fogalmakkal gyakorlatilag bármilyen ürüggyel büntetőjogi következmények várhatnak az állampolgárokra – számolt be a Pravda.
A tervezet indoklása szerint a belföldi szélsőségesség problémáját meg kell oldani, ehhez viszont változásokra van szükség az„állami politika minden területén, beleértve a nemzetiségi, migrációs, ifjúsági, kulturális és információs politikát”.

Egy példa:

Egy moszkvai bíróság távollétében nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélte Mihail Zygar száműzetésben lévő orosz újságírót, aki „álhíreket” terjesztett az orosz hadseregről. A férfit „az Orosz Föderáció fegyveres erőinek felhasználásáról szóló, szándékosan hamis információk nyilvános terjesztésében” találták bűnösnek a bíróság által kedden megosztott közlemény szerint − számolt be a CNN.

A szigorú médiatörvény értelmében, amelyet a háború kezdetén fogadtak el, az orosz hadsereg lejáratása vagy a katonai műveletekről szóló „álhírek” terjesztése büntetőeljárás alapjául szolgálhat Oroszországban.

A bíróság ítélete nevetséges, de szerencsére jól vagyok − ellentétben azokkal a politikai foglyokkal, akiket jelenleg orosz börtönökben tartanak fogva

− mondta Zygar a CNN-nek a bíróság döntése után. „Arra kérek mindenkit, hogy ne feledkezzen meg róluk. Jelenleg csaknem háromezren vannak politikai vádak miatt börtönben Oroszországban” − tette hozzá.

A bíróság közölte, hogy Mihail Zigar büntetése akkor kezdődik, ha kiadják Oroszországnak vagy őrizetbe veszik, bár az orosz kormány Ukrajna lerohanása óta egyetlen prominens másként gondolkodót vagy kritikust sem adott ki sikeresen.

Egy másik orosz újságíró és blogger, Oleg Kasin, aki jelenleg az Egyesült Királyságban él, a múlt héten került fel az orosz belügyminisztérium körözési listájára, amely nem részletezte az ellene felhozott vádakat. A bűnüldöző szervek a TASZSZ állami hírügynökségnek elmondták, hogy Kasin a külföldi ügynöktörvény miatt kerülhetett a listára.

(index.hu)

You have no rights to post comments