A háború valósága - hírek + ima a békéért

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. július 09. kedd

Hatévi börtön színházi előadásért; halálos rakéta csapások kórház ellen; janicsár-képzés orosz módra; egy nap alatt 130 települést ért találat... hírek + ima a békéért:

- Hatévi börtönbüntetésre ítéltek Oroszországban egy színházi rendezőt és egy dramaturgot egy színdarab bemutatása miatt, amely a vád szerint a „terrorizmus nyilvános igazolásaként” szolgált.
Az orosz színházi világban jól ismert két nő, a 39 éves Jevgenyija Berkovics rendező és a 44 éves Szvetlana Petrijcsuk, aki a forgatókönyvet írta, 2023 májusa óta ül börtönben, miután egy 2020-ban bemutatott színdarab miatt a terrorizmus védelmezésével vádolták meg őket.
A Finyiszt, a fénylő sólyom című színdarab az interneten a szíriai iszlamisták által verbuvált orosz nőkről szól, akik dzsihadistákhoz mentek feleségül. A rendező és a dramaturg végig ártatlannak vallotta magát.
„A színdarabban egyáltalán nincsen semmilyen igazolása a terrorizmusnak” – jelentette ki májusban a bíróságon Szvetlana Petrijcsuk, aki szerint – éppen ellenkezőleg – az volt a céljuk, hogy felhívják a figyelmet a problémára.
ŐRIZETBE VÉTELE ELŐTT JEVGENYIJA BERKOVICS NYILVÁNOSAN SZÓT EMELT AZ UKRAJNAI OFFENZÍVA ELLEN.
Az ügyészség állítása szerint a tanúkat a közösségi médiában megfenyegették. Bemutatásakor a darabot elismeréssel fogadta mind a kritika, mind a közönség. 2022-ben elnyerte az Arany Maszk-díjat, a legrangosabb orosz színházi elismerést.
Az MTI szerint Kirill Szerebrennyikov orosz rendező, aki Jevgenyija Berkovics tanára volt, és jelenleg száműzetésben él, többnyire Németországban, több alkalommal, például a legutóbbi cannes-i filmfesztiválon, nyilvánosan védelmébe vette a két művészt, és szabadon engedésüket követelte.

- A hétfő reggeli orosz rakétacsapás következtében Ukrajnában 36-an meghaltak és 140-en megsebesültek – írta Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője Telegram-csatornáján.

- Legalább öt halálos áldozata van a Kijev legnagyobb gyermekonkológiai intézményét ért rakétatámadásnak, amelyet az eddigi legsúlyosabb – mintegy 40 rakétával végrehajtott – Kijev elleni támadássorozatban intéztek a kórház ellen. Ukrajna legnagyobb gyerekkórháza is azok között az épületek között volt, amelyek egy csaknem 40 rakétával végrehajtott brutális orosz támadás áldozatai lettek, és amelyekben az eddigi információk alapján 31 ember veszítette életét.
Többek között Kijevet, Krivij Rihet és a Donyeck területi Pokrovszkot is rakétatámadás érte hétfőn. Zelenszkij azt mondta, hogy az orosz erők negyven rakétával támadtak, amelyek különböző városokat vettek célba, infrastruktúrát, kereskedelmi és lakóépületeket rongáltak meg a gyerekkórházon kívül.
Ukrajna emberi jogi ombudsmanja, Dmitro Lubinec szerint évente körülbelül 7 ezer műtétet végeznek a kórházban, itt kezelik a legsúlyosabb, gyerekeket érintő rákos és a hematológiai betegségeket.
Több gyereket is éppen műtöttek a becsapódáskor
Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter elmondta, hogy az intenzív, az onkológiai és a sebészeti osztályok is megsérültek. Beszámolója szerint jelenleg próbálják kimenteni az embereket a romok alól, és segítséget nyújtani azoknak, akiket már kimenekítettek a törmelékek és a még mindig füstölgő romok közül.
Az ápoló azt is elmondta, hogy több orvost is megvágtak a szilánkok, a füst miatt alig maradt levegőjük, továbbá egy nővér a szeme láttára sérült meg súlyosan. Jelenleg attól tartanak, hogy az épület teljes egészében összeomlik.
Julija Vaszilenko, egy 11 éves rákbeteg kisgyerek édesanyja arról számolt be, hogy a támadás után a kisfiát evakuálták, és azóta gyógyszerek nélkül kénytelen megküzdeni az őt a nap minden percében gyötrő fájdalmakkal.
Irina Filimonova, a gyermekurológiai osztály vezető ápolónője pedig arról beszélt a CNN-nek, hogy éppen egy 2 éves gyereket műtöttek, amikor a becsapódás megtörtént. Minden műszert kihúztak, teljes sötétség köszöntött rájuk, előtte azonban igyekeztek mindent elvarrni az orvosok.
A beszámolókból kiderült, hogy a robbanást követően maguk az orvosok próbálták megfékezni a lángokat, a sürgősségi osztályon kigyulladt egy műtőasztal is.

-  A Kreml átneveli az ukrajnai megszállt területekről származó gyermekeket, és felkészíti őket az Oroszország biztonsági erőiben való szolgálatra – írja az RBC.
Ivan Fedorov, Zaporizzsja megye kormányzója leírta, hogy Melitopolban az orosz egyház papjai, akik az orosz gárda katonái, gyermekeket léptetnek elő az orosz hadseregben való szolgálatra.
A kormányzó azt is megjegyezte, hogy a gyerekeket megtanítják a drónok irányítására. Erre a célra olyan drónokat fognak használni, amelyeket Oroszország az Ukrajna elleni háborúban használ.
Az ideiglenesen megszállt területeken az oroszok deportálással fenyegetik az ukránokat.

- Az ukrán védelmi minisztérium vasárnapi közlése szerint az orosz hadsereg szombaton 130 települést és 83 infrastrukturális létesítményt támadott meg Ukrajna tíz régiójában. A tárca hozzátette, hogy az orosz erők különféle fegyvereket vettek be, a többi között rakéta-sorozatvetőt, aknavetőt, harckocsit, drónokat, légvédelmi rendszereket és taktikai repülőgépeket.
Az oroszok támadásának következtében 14 tűz ütött ki Herszonban – írja az Ukrinform. Erről az Állami Sürgősségi Szolgálat számolt be a Telegramon.
Lakóépületek, melléképületek, egy nyári konyha, egy kávézó, autók és garázsok égtek. Emellett hét tüzet oltottak el nyílt területeken – áll a közleményben.

- Egy ukrajnai erőmű elleni orosz támadás miatt 100 ezer ember maradt áram nélkül az északkeleti Szumi régióban – írja a BBC. Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy vannak-e áldozatai a támadásnak. Oroszország továbbra is folyamatosan támadja az ukrajnai energetikai létesítményeket, gyakran hosszabb áramszüneteket okozva az országnak.
A BBC cikke szerint csak az elmúlt három hónapban Ukrajna kilenc gigawattnyi áramtermelési kapacitást veszített el az orosz támadások miatt. Ez a mennyiség több mint a harmada a teljes ukrán kapacitásnak. Az Ukrenego állami közműcég egész napra áramkimaradásokat ütemezett be országszerte, mivel a hazai termelés és az áramimport nem tudta fedezni a hiányt.
Maria Tsaturian, az Ukrenergo munkatársa a BBC-nek elmondta, tisztában van azzal, hogy sokan haragszanak a vállalatára, amiért ilyen gyakran, ilyen hosszú időre és ennyi ügyfélnél lekapcsolta az áramot. De szerinte nincs más lehetőség.

Az Isten Szeretet s aki szeretetben van, az Istenben van - tanítja a szentírás. A békétlenség, viszály, háború pedig megöli a szeretetet és romba dönti az egész világot. Ezért kérünk Béke Fejedelme, szentséges Istenünk, hogy hozd el a békét a szívünkbe, békét a családunkba, békét egyházunknak és hazánknak, békét az egész világnak! Szabadíts meg minket a gonosztól, az antikrisztusi vezetőktől, a háború szálláscsinálóitól és minden megszálló hatalomtól! ! Add, hogy eljöjjön közénk a Te országod, a békesség és a szeretet, az igazság és igazságosság országa, a Szeretet földje! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments