Az EBESZ közgyűése népirtásnak ismete el az Ukrajna elleni háborút

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. július 01. hétfő

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűlése határozatot fogadott el, amelyben elismeri,
Oroszország cselekedetei az ukrán nép ellen elkövetett népirtás. illetve, hogy szükség van Oroszország dekolonizációjára. Az állásfoglalás az alábbi főbb pontok tartalmazza:

-    felszólítják mind az 53 EBESZ-résztvevő államot, hogy a békeformula és a Krími Platform támogatásával tegyenek erőfeszítéseket a Krím és Ukrajna valamennyi megszállt területének megszállásmentesítése érdekében.
-    Szintén felszólítják az EBESZ-államokat, hogy hozzanak létre egy különleges bíróságot az Orosz Föderáció felelősségre vonására az Ukrajna elleni agresszív háború során elkövetett bűnök miatt.
-    A dokumentum szerint gyorsan el kell indítani egy mechanizmust a befagyasztott orosz vagyon Ukrajna javára történő felhasználására.
-    A 2024-es elnökválasztást az Orosz Föderációban csalásnak és az Orosz Föderáció teljes választási rendszerének legitimitását aláásó csalásnak ismerték el.
-    Az ukrán gyermekek hazatérését célzó nemzetközi koalíció létrehozását sürgették.
-    Végezetül felhívást tettek közzé az orosz cseppfolyósított földgáz Európai Unióba történő behozatalának, reexportjának és az EU kikötőin keresztül történő tranzitjának betiltására.

(index.hu)

You have no rights to post comments