Rommá lőtt ország - hírek + ima a békéért

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. június 23. vasárnap

Háromtonnás bombát dobtak a városra; sűrű lakótelepet bombáztak, civil halottak és sebesültek; rommá bombázott egyetem; iskolát és templomot is lebombáztak... hírek + ima a békéért:

- A Nyugat el sem tudta hinni, hogy létezik olyan hatalmas bomba, mint az orosz FAB–3000-es, amelyet nemrégiben Ukrajnában is bevetettek – írta a RIA Novosztyi Julian Röpcke német újságíróra hivatkozva. A FAB–3000 egy olyan bomba, amelynek létezését sokáig el sem lehetett képzelni, mivel egy Volkswagen mikrobusznál is nehezebb bombáról beszélünk – idézték Julian Röpckét. „Ez az első harci bevetése az emberiség történetében egy ilyen kaliberű bombának” – fűzték hozzá. A bomba mindössze 10 méterre hibázta el a célpontot, ami bőven a robbanás hatósugarán belül található.

- Csaknem ötvenre nőtt a harkivi támadás áldozatainak száma: Szombat délután az orosz hadsereg – több civilt megölve és megsebesítve – négy csapást mért Harkiv egyik kerületére – közölte az Ukrajinszka Pravda. Sűrű lakóépületek területét érte támadás – mondta Ihor Terehov, a város polgármestere. Az orosz bombázások valamennyi áldozata civil volt. A nő a trolibusz megállójában halt meg, a férfi az utcán sétált, és úgy találta magát a robbanás epicentrumában. Egy másik halott az egyik vállalkozás biztonsági őre volt. Június eleje óta több mint 2400 irányított légibombát használtak az oroszok Ukrajna ellen, ebből mintegy 700-at a Harkivi terület ellen. A harkivi polgármester közlése szerint a támadásnak több sérültje és halottja is van.
Három ember meghalt, 43 pedig megsebesült a ma délutáni Harkiv elleni támadásban – írja az Ukrajinszka Pravda.
„Harkivban az orosz légibomba találatának helyén lévő romok eltakarítása még mindig folyamatban van. Négy irányított légibomba érte a várost. Ez egy teljesen kiszámított terror. Az egyik bomba egy lakóépületet rombolt le a város központi részén a buszpályaudvar közelében” – tájékoztatott Volodimir Zelenszkij.
Jelenleg több mint 40 sebesültről tudunk a városban, mindannyian megkapják a szükséges segítséget. Három embert öltek meg Harkivban a mai csapások. Részvétem a családnak és a barátoknak – mondta az ukrán államfő.
Elmondása szerint a mentési művelet bonyolult. Az épületszerkezetek összeomlottak, de a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának munkatársai, a helyi hatóságok és valamennyi érintett mindent megtesz annak érdekében, hogy segítsenek az embereken.

- Rommá bombáztak az oroszok egy ukrán egyetemet - Az Ivano-Frankivszki Nemzeti Olaj- és Gázipari Műszaki Egyetem épületeire mért csapást Oroszország – írja az Ukrajinszka Pravda. A pusztítás előzetes felmérése szerint az ellenséges rakéták az oktatási intézmény 14 épületét, 815 ablakát, 25 bejárati ajtaját és mintegy 1160 négyzetméternyi tetőrészét károsították meg – olvasható a Naftohaz Csoport ukrán állami vállalat honlapján.

- Lakóházak és közintézmények rongálódtak meg és dőltek romba az ország nyugati részét ért heves orosz légitámadásokban szombat hajnalban – írta az Euronews. Az ukrán hatóságok emiatt eljárást indítottak feltételezett háborús bűntettek okán Ivano-Frankivszk járásban. Toronyházak, egy óvoda, egy gimnázium és egy templom is megrongálódott. De félig rombadőlt a helyi olaj- és gázipari egyetem is, összesen mintegy 14 épületről van szó. Azt írják, körülbelül ezer négyzetméternyi tetőszerkezetben esett kár, és legalább 800 ablak tört ki. Az orosz hadsereg nagy erőkkel támadta Ukrajnát péntekről szombatra virradóra – a nyugati országrészt is elérve –, ukrán beszámolók szerint ez volt az egyik leghevesebb légitámadás az orosz invázió kezdete óta.

A békétlenség, viszály, háború megöli a szeretetet és romba dönti az egész világot. Ezért kérünk Béke Fejedelme, szentséges Istenünk, hogy hozd el a békét a szívünkbe, békét a családunkba, békét egyházunknak és hazánknak, békét Ukrajnának és Oroszországnak, Izraelnek és a palesztinoknak, békét az egész világnak! Szabadíts meg minket a gonosztól és minden megszálló hatalomtól! Add, hogy eljöjjön közénk a Te országod, a békesség és a szeretet, az igazság és igazságosság országa, a Szeretet földje! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

 

 

You have no rights to post comments