Ilyen a háború - hírek + ima a békéért

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. június 21. péntek

Lefejezett ukrán katonák; egyre hevesebb támadások; áramellátás nélkül maradó települések, föld alatti iskola épül... hírek + ima a békéért:

- Az oroszok lefejeztek egy ukrán katonát a Donyecki terület Volnovakha körzetében – írja az Interfax. Információkat kaptunk arról, hogy az orosz megszálló erők egyik egységének vezetői a Donyecki terület Volnovakha körzetében azt a parancsot adták, hogy az ukrán katonákat ne ejtsék foglyul, hanem embertelen kegyetlenséggel, lefejezéssel öljék meg őket. Donyecki területen egy ukrán honvéd lefejezésének tényét rögzítették – közölte Andrij Kosztyin főügyész. Hozzátette, hogy ez egy szörnyű barbárság, aminek nincs helye a 21. században, valamint egy újabb bizonyíték arra, hogy az oroszok által elkövetett háborús bűnök nem elszigetelt incidensek, hanem az orosz rezsim tervezett stratégiája.
A főügyész biztosított arról, hogy ezek a bűncselekmények nem maradnak büntetlenül, és felszólította az egész civilizált világot, hogy büntesse meg a terrorista országot. Az ilyen cselekmények súlyosan sértik a Genfi Egyezménynek a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló cikkelyeit, valamint a Genfi Egyezményt kiegészítő, a nemzetközi fegyveres konfliktusok áldozatainak védelméről szóló jegyzőkönyvet is.

- Az Ukrajinszka Pravda birtokába jutott az egyik orosz parancsnok lehallgatott beszélgetésének hangfelvétele, melyen megparancsolja beosztottjainak, hogy fejezzék le az ukrán hadsereg katonáit.
A lap szerint az események 2024. június 17-én, a Donyecki területen, a Volnohavai járásbeli Sztaromajorszkében zajlottak le.
A hanganyagon az hallható, amint az orosz hadsereg egyik alakulatának parancsnoka obszcén nyelvezetet használva követeli, hogy beosztottjai ne ejtsék fogságba az ukrán katonákat, hanem vágják le a fejüket, hogy ezzel is félelmet keltsenek bennük.
Az amerikaiak gépkarabélya, a f*szba. Vegyetek el mindent, iratokat, pénzt, a f*szba. Hozzátok el nekem az aranyat, a gyémántokat, a fogakat, vágjátok le a fejüket és hozzátok ide nekem [...]. Gyerünk, húzzátok karóra!  – hallható a felvételen (megjegyzendő, hogy az ilyen cselekmények súlyosan sértik a Genfi Egyezménynek a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló cikkelyeit, valamint a Genfi Egyezményt kiegészítő, a nemzetközi fegyveres konfliktusok áldozatainak védelméről szóló jegyzőkönyvet is).

- Egyre hevesebb támadások érik Ukrajnát, különösen a frontvonalban lévő városokat. Az ukrán légvédelem 158 orosz harci bevetést regisztrált 24 óra alatt – írja az Euronews.
A támadások Ukrajna-szerte súlyos károkat okoztak a polgári és energetikai infrastruktúrában: jelentős károkat szenvedett például az ország legnagyobb energiaszolgáltató magánvállalatának egyik hőerőműve, de a Donyeck peremén egy bevásárlóközpont is megsemmisült az orosz csapásokban.
Az orosz hadsereg harci eszközei többnyire import elektronikával felszerelt drónok, amelyeket egyre bővülő felszállópálya-kapacitással vetnek be. Ez a lap információi szerint drón- és műholdelemzésekből derült ki.
Kijev beszámolói szerint mintegy 13 ukrán régiót ért orosz támadás. A helyi média négy halálos áldozatról és 14 sebesültről számolt be.

- Áramellátás nélkül maradt a dél-ukrajnai megyeszékhelyű Herszon város a csütörtöki orosz ágyúzások miatt. A szakemberek már hozzáláttak „a vészhelyzeti helyreállítási munkálatoknak, és felszámolják az ellenséges támadás következményeit.

- A délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában megkezdték a város első föld alatti iskolájának építését – hozta nyilvánosságra csütörtökön a megyei kormányzói hivatal, hozzátéve, hogy ez lesz a régióban a hatodik megerősített oktatási épület.
Az építési munkálatok másfél hete kezdődtek – közölte a hivatal az MTI szerint. A föld alatti iskola a régió legjobb intézményeként ismert Szicsovij Kollégium része lesz ötszáz férőhellyel, és két turnusban ezer gyermek tanulhat benne.

A békétlenség, viszály, háború megöli a szeretetet és romba dönti az egész világot. Ezért kérünk Béke Fejedelme, szentséges Istenünk, hogy hozd el a békét a szívünkbe, békét a családunkba, békét egyházunknak és hazánknak, békét Ukrajnának és Oroszországnak, Izraelnek és a palesztinoknak, békét az egész világnak! Szabadíts meg minket a gonosztól és minden megszálló hatalomtól! Add, hogy eljöjjön közénk a Te országod, a békesség és a szeretet, az igazság és igazságosság országa, a Szeretet földje! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments